Alte modificări operate de Ministerul Educației (M.E.), cele referitoare la învățământul dual, au stârnit reacții nu doar din partea oamenilor de afaceri din România, despre care am relatat într-un număr anterior al ziarului, dar și a investitorilor germani.
Contre
Reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană s-au declarat uimiți de faptul că, la doar doi ani și jumătate de la reinstituirea învățământului profesional, se introduce o nouă formă de educație, numită învățământ dual.
„Se creează o concurență învățământului profesional care începuse să se dezvolte într-o direcție bună. Nu avem un sistem funcțional 100% și facem altul, nou. Ne-am fi așteptat ca ministerul să îmbunătățească sistemul de învățământ profesional deja existent, pentru că mai sunt multe de făcut. Nu sunt standarde de organizare a stagiilor de practică în companii, sunt probleme la instruirea tutorilor, pregătirea elevilor nu este monitorizată”, ne-a explicat Anca Hociotă, reprezentanta Camerei.
Oficialii M.E. susțin că nu poate fi vorba nici de confuzii, nici de concurență, deoarece învățământul profesional și cel dual au grupuri-țintă diferite. „Învățământul profesional de 2 și de 3 ani se adresează absolvenților de clasa a IX-a și, respectiv, clasa a VIII-a, în timp ce învățământul dual se organizează pentru absolvenții de clasa a X-a. În plus, învățământul dual se desfășoară pe baza unui contract de muncă, ceea ce nu se întâmplă în celelalte două cazuri”, au subliniat oficialii M.E.