Reformă la Poșta Română. Mulți angajați vor ieși din sistem

Sursa foto: arhiva EVZ

Poșta Română are nevoie de o reformă menită să ducă la eficientizarea serviciilor oferite. În acest sens, directorul instituției, Valentin Ștefan, propune un plan menit să ducă la îmbunătățirea activității

Planul propus de directorul instituției presupune închiderea oficiilor poștale. Valentin Ștefan spune că este vorba despre acele ghișee unde costurile de funcționare sunt mai mari decât profiturile încasate.

Poșta Română intră în restructurare

Valentin Ștefan a anunțat că intenționează să implementeze un plan de măsuri menit să  reformeze instituția pe care o conduce. În principal va fi vorba despre închiderea oficiilor deținute de Poșta Română. Spațiile rezultate vor fi închiriate celor interesați pentru a recupera din costuri. Potrivit spuselor sale, în acest moment, aceste ghișee sunt menținute pentru a păstra locurile de muncă ale angajaților care mai au câțiva ani până la pensie.

„Vom închide oficiile poștale. Miza pentru care încă le ținem deschise este că totuși încă avem oameni pentru care avem o datorie morală, care și-au dedicat viața Poștei Române. Sunt oamenii care au lucrat 30-40, unii chiar 50 de ani pentru o companie și nu poți sa le spui: «de mâine caută-ți de lucru». Așa că gradual începem sa le închidem, să reducem activitatea în oficiile poștale” a declarat Valentin Ștefan.

În acest sens, directorul general a dat exemplu de activitate nerentabilă. El a precizat că Poșta Română își va reduce activitatea și o va diversifica, astfel încât să producă mai mulți bani.

„O să vă dau un exemplu: vindeam niște timbre pentru Ministerul Justiției care aveau o valoare de 10 bani. Pentru 10 bani, comisionul nostru era de 5%. Nu poți să ai salarii și să fii profitabil când tu faci un maxim de 2 bani din produsul pe care tu îl vinzi. Deci, miza noastră nu este acolo, sigur ne dăunează la reputație, la imagine dar oficiile poștale nu sunt profitabile și nu au niciun viitor”, a mai spus directorul general.

Valentin Ștefan. Sursa foto: Facebook/ Valentin Ștefan

Restructurare după 162 de ani de activitate

Directorul general a mai spus că Poșta Română are o activitate de peste 160 de ani. În acest timp, instituția a trecut prin mai multe procese de schimbare. Iar în acest moment este nevoie de o nouă reformă pentru a-i eficientiza și moderniza activitatea.

„Deci o să le închidem, reducem activitatea, închiriem spații, facem mai mulți bani din închiriere decât din vânzarea de timbre și transformăm compania într-o companie modernă. Poșta are 162 de ani și s-a schimbat de-a lungul timpului și acum cred că e momentul să se schimbe din nou”, a mai spus Valentin Ștefan.

Directorul general a mai spus că scopul urmărit prin noua reformă este de a avea salarii mai bune pentru angajații instituției. Iar pentru aceasta este nevoie de o tranformare precum închiderea oficiilor nerentabile.

„Ne dorim să avem salarii mai bune, ca salariații sa fie mai relaxați, încercăm să transformăm prin traininguri și pregătire profesională acei salariați care sunt la cursul carierei ca să fie cât mai customer oriented, dar în același timp oficiul poștal nu are niciun viitor și nu avem de gând să îl păstrăm”, a declarat Valentin Ștefan, în cadrul evenimentului European Digital Commerce Summit 2024 organizat de compania VTEX.

Poșta Română. Sursa foto: Poșta Română

Poșta Română are o rețea de 5.000 de oficii

Compania Națională este organizată în opt sucursale regionale care coordonează 41 de oficii județene de poștă și Oficiul Poștal Municipal București. Pe lângă aceasta, tot de Poșta Română ține și Fabrica de Timbre. În total, la nivelul teritoriului, instituția are o rețea de peste 5.000 de subunități poștale.

Pe de altă parte, trebuie spus că este singura companie de curierat şi servicii poştale care ajunge în toate colţurile ţării. Este principalul furnizor de servicii poştale la nivel naţional.

Poşta Română este unul dintre cei mai mari jucători cu capital de stat de pe piaţă şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români. În prezent, compania se află sub coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.