Reforma administrativă este un obiectiv mult prea îndepărtat și prea complicat pentru politicienii aflați la conducerea României. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea. recunoaște că un astfel de subiect ar putea intra în analiza Guvernului. Însă nu se pune problema să fie elaborată și legislația necesară implementării unui proiect de reorganizare. Tema reformei administrative datează de prin anii 2008 - 2009, dar nimeni din actuala generație de politicieni nu a îndrăznit să o pună în practică.
Reforma administrativă este un obiectiv mult prea complicat și prea dificil de pus în practică, de actuala clasă politică. Subiectul datează de mai bine de zece ani, de pe vremea guvernării Boc. Însă nici un politician din actuala generația nu a îndrăznit să meargă mai departe de vorbe. Au existat mai multe scenarii despre o viitoare împărțire și reorganizare teritorială. Toți guvernanții, de-a lungul timpului, au recunoscut că este necesară. Dar nimeni nu a îndrăznit să facă o lege și să o pună în practică.
Interesul de grup politic a bătut e fiecare dată interesul public. Dorința tuturor partidelor, de a împărți cât mai multe funcții, plătite de stat, colegilor, i-a determinat pe politicienii actualei generații să blocheze orice proiect de reformă administrativ teritorială. Chiar dacă acest lucru înseamnă ineficiență în actul de administrație, bani risipiți aiurea, costuri uriașe și sărăcie. Guvernul alocă periodic fonduri pentru susținerea unor localități mărunte, incapabile să se administreze din fondurile proprii. Comune cu câteva sute de locuitori duc în spate aparate birocratice costisitoare.
Cea mai mare parte a bugetului anul se duce pe salarii și cheltuieli de funcționari. Drept urmare astfel de localități nu pot susține investiții și nu pot face nimic pentru a crește calitatea vieții localnicilor, condamnându-i la sărăcie. Toate acestea se fac în complicitate cu liderii de partid - județeni și centrali - care se împăunează cu numărul mare de primari și consilieri.
Pe de altă parte, lipsa reformei administrative coerente și serioase reprezintă una dintre cauzele care au dus la dezastrul din finanțele publice.
Reforma administrativă necesară, dar prea dificilă
Acum a venit rândul unui nou ministru, Adrian Veștea, de a Dezvoltare să vorbească despre reforma administrativă a României. Nici el nu are un plan sau un proiect pe care să-l propună. La fel ca și alții, înaintea sa, vorbește despre necesitatea unei analize. Așa cum se face de fiecare dată - acordându-i lui Adrian Veștea circumstanțele de nevinovăție - când se dorește îngroparea unei teme importante.
Maii onest decât alții, ministrul Veștea nu intenționează să propună vreo reformă administrivă. Recunoaște că este imposibil de realizat în acest mandat, de acest guvern. Chiar dacă, președintele Klaus Iohannis a vorbit de cea mai stabilă și mai mare coaliție din istoria recentă.
„...vedem că toate alocările bugetare au venit cu o serie de reforme, şi unul dintre jaloanele pe care noi trebuie să le îndeplinim în acest an este legat de consorţiile administrative. Ceea ce înseamnă tot o formă de reorganizare administrativ teritorială, în care unităţi administrativ-teritoriale pot să se asocieze, vor avea un buget propriu, şi astfel o serie de neajunsuri, pe care le au la nivelul primăriilor, de genul angajării unui arhitect şef, sau de gândire a unui concept integrat pentru implementarea proiectelor zonale, pot fi depăşite. Se vor întâmpla prin aceste amendamente pe care le vom aduce Codului Administrativ, ca să avem pe lângă zonele metropolitane şi consorţiile administrative”, a declarat Adrian Veștea pentru D'Economic News.
Coaliția evită un proiect atât de amplu
Reforma administrativă este un obiectiv mult prea dificil. Ministrul Dezvoltării spune că există o serie de amendamente care vor fi introduse în lege. Acestea vor permite primăriilor să se asocieze în vederea accesării unor proiecte de investiții. Însă nu rezolvă problema pe fond. Este vorba doar de un paleativ.
„Sunt primii paşi pe care putem să îi facem către reorganizarea administrativ-teritorială. Eu sunt adeptul unei astfel de reorganizări, chiar dacă nu sunt pe placul multora. Consider că trebuie făcută, dar trebuie creat cadrul legislativ în primul rând. Dacă ne raportăm la actuala lege, în care comunităţile trebuie să îşi declare printr-un referendum intenţia de a comasa anumite localităţi, nu vom vedea acest lucru”, a declarat Adrian Veștea.
Adrian Veștea se teme de eșecul demersului
Politicianul pune un eventual insucces pe seama alegătorilor dezinteresați de subiectele de natură politică. Pe de altă parte nu putem uita cum alte zeci de comune, s-au spart, pe vremea lui Adrian Năstase. S-a întâmplat din dorința partidelor de a avea mai mulți primari și consilieri – sinecuri pentru colegii din teritoriu.
„Vedem că avem prezenţă mică la vot şi când avem alegeri, există dezinteres pentru această opţiune şi acest drept câştigat cu greu. Apare frica, ce se poate întâmpla, că ne înghite o altă comunitate mai mare. Şi atunci, mai ales că online-ul funcţionează foarte bine şi petiţionarul are cele mai bune pârghii pe care le-a avut vreodată, nu cred că actuala lege ne poate permite asta, dar cred că trebuie să îmbunătăţim sistemul legislative”, este de părere ministrul PNL.
Reforma administrativă prea grea pentru Ministerul Dezvoltări
Ministrul PNL crede că va trebui ca un viitor guvern sau coaliție să-și asume un astfel de obiectiv, o astfel de reformă, și să-l pună în practică în următorii ani.
„Trebuie să existe un guvern sau o coaliţie care să îşi asume acest obiectiv. Iar în anii următori să se întâmple, pentru că sunt multe autorităţi publice locale care, din resursa pe care o au, taxele şi impozitele locale, nu reuşesc să îşi asigure funcţionarea. De asta trebuie să gândim spre eficienţă, ca banii să meargă spre proiecte, cofinanţări, strategii”, a mai declarat Adrian Veștea, conform sursei citate.
Politicianul PNL nu se arată dispus să inițieze un astfel de proiect – posibil că i se pare prea mare și prea greu pentru umerii săi. Vorbește despre un proiect de țară, un concept, pe care nu-l poate elabora doar MInisterul Dezvoltării.
„Analiza poate fi făcută când ai cadrul legislativ. Asta înseamnă să gândeşti un concept, pe care nu îl poate gândi doar Ministerul Dezvoltării, trebuie să fie un proiect de ţară", a mai declarat ministrul Adrian Veştea.
Până când se va găsi un om de stat curajos, care să-și asume o astfel de decizie, reforma administrativă rămâne un obiectiv îndepărtat. O misiune imposibilă chiar și pentru o coaliție de mărimea PSD - PNL.