Referendumul lui Nicușor Dan a primit undă verde. Legea a fost promulgată de președinte

Referendum în București Sursa foto: EVZ

Referendumul propus de primarul Nicușor Dan, în București, va fi organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Șeful statului a semnat decretul de promulgare a legii adoptate de Parlament.

Primăria generală are cadrul legislativ pentru a organiza consultarea publică propusă de Nicușor Dan, în București.

Referendumul lui Nicușor Dan poate fi organizat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite organizarea unei consultări publice în București. Referendumul propus de pimrarul general se poate desfășura în aceleași secții de votare ca și alegerile prezidențiale, parlamentare sau europarlamentare. Nicușor Dan a anunțat că dorește să organizeze consultarea pe 24 noiembrie, când este programat primul tur la scrutinul prezidențial

Actul normativ modifică și completează o serie de alte legi în materie electorală. Scopul urmărit, potrivit autorilor, este eficientizarea și ordonarea activităţii infrastructurii implicate. De asemenea, se dorește eliminarea eventualelor disfuncţionalităţi şi înlăturarea vidului de reglementare în ceea ce priveşte desfăşurarea concomitentă a operaţiunilor electorale şi referendare.

Practic, s-a creat cadrul legislativ care permite ca referendumul să poată avea loc în acelaşi timp cu alte tipuri de alegeri. Reglementarea adoptată are în vedere nu doar consultarea la nivel local, ci și la nivel național.

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Ce prevede legea promulgată de Iohannis

Legea prevede că în situaţia în care referendumul are loc la aceeaşi dată cu orice alt tip de alegeri, votanții își vor putea exercita dreptul în aceleași secții de votare. Ei vor primi o singură ștampilă de vot, dar buletine de vot distincte. De asemenea, prezența la vot și la referendum va fi consemnată pe liste separate.

Referendumul este organizat de autoritățile electorale constituite pentru alegeri, prevede legea. Hârtia necesară tipăririi buletinelor de vot pentru consultarea publică este asigurată se asigură potrivit prevederilor legale aplicabile alegerilor. Totodată, legea prevede că pe actul de identitate al alegătorului se aplică o singură dată ştampila sau autocolantul cu mențiunea „Votat”, conform modelului aprobat.

Observatorii şi reprezentanţii mass-media acreditaţi pentru alegeri au dreptul să observe şi procesul de desfășurare pentru referendumul organizat.

Guvernul stabileşte măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale aplicabile alegerilor care se organizează la aceeaşi dată.

Nicușor Dan. Sursa foto: facebook

Referendumul propus de Nicușor Dan

Primarul general Nicușor Dan a propus o consultare publică, a bucureștenilor, pentru ziua de 24 noiembrie. Referendumul are în vedere reglementarea unor aspecte care țin de organizarea Municipalității. Cetățenii sunt chemați să se pronunțe, prin „DA” sau „NU” în legătură cu două aspecte:

  1. „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?"
  2. „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?".