Referendumul a fost invalidat. Ce urmează?

Procedurile sunt clare şi, în principiu, şeful statului ar trebui să revină la Cotroceni în câteva zile. USL şi-a lăsat însă câteva portiţe prin care poate să mai tragă de timp.

Etapele prevăzute de lege sunt următoarele:

  • Judecătorii Curţii se întrunesc şi redactează Hotărârea de invalidare a referendumului, pe care o semnează. Acest lucru este programat pentru mâine.
  • Parlamentul convoacă o şedinţă comună în care se ia act de decizia CCR. Aici USL mai poate trage de timp cel puţin 10 zile, dat fiind că Parlamentul este în vacanţă. În plus, în Hotărârea de declanşare a referendumului, parlamentarii au inclus un articol conform căruia "în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat". Într-un caz extrem, Parlamentul poate decide să nu ţină cont de decizia Curţii, deşi pentru România ar fi o decizie costisitoare în plan extern.
  • Decizia este trimisă pentru publicare în Monitorul Oficial. Şi aici se mai poate trage de timp prin amânarea publicării.
  • Şeful statului se duce la CCR pentru a prelua mandatul şi revine la Cotroceni.