Referendum. Lecție de FAMILIE, la 72 de ani. „Suntem soți. Bărbat și femeie...”
- Petrisor Cana
- 7 octombrie 2018, 18:15
La referendum, dincolo de părerile pro și contra sau de absenteismul masiv, am întâlnit, printre mulți alții, doi vârstnici, de 72 de ani. Elena și Marin Balaș trăiesc, de o viață, în Dărăști-Ilfov. Au două fete și au venit la vot să dea un exemplu. Pentru familia tradițională.
I-am întâlnit, la Referendum, la intrarea în Școala Generală din comuna Dărăști, județul Ilfov. Cu zâmbetul pe buze, fără menajamente, mi-au răspuns la întrebări cu o sinceritate debordantă. „Faceți-ne o poză, să vadă toată lumea și să vină la vot”, m-a îndemnat Elena Balaș. Alături de soțul ei, tocmai votase. „Suntem soți. Bărbat și femeie, nu dintr-ăia...”, a adăugat Marin. Mi-au spus că au două fete, amândouă căsătorite, care lucrează în Armată. „Avem și nepoți de însurat”, spunea, cu bucurie în ochi, Elena. „Asta înseamnă să ai familie. Să respectăm valorile creștine, să ne respectăm pe noi”, a adăugat Marin.
La cele două secții de votare din Dărăști-Ilfov au venit, duminică, mult mai mulți oameni din sat. Sâmbătă, s-au adunat doar 60 la vot ceea ce a determinat-o pe Maria Buică, președinta uneia dintre secții să se declare dezamăgită: „O zi pierdută. Bani cheltuiți degeaba...”.
Ea spune că majoritatea oamenilor sunt de părere că banii pentru referendum ar fi trebuit folosiți în alte scopuri. „De ce nu se face un referendum pentru copii orfani sau săraci. Sau să folosim acești bani la spitale. Se putea organiza referendum într-o singură zi, eventual”, spune Maria Buică.
Este contrazisă de un membru al secției de votare: „Așa au hotărât trei milioane de români: să fie referendum”.
Pe străzile din comună, oamenii sunt împărțiți. Unii spun că referendumul nu își are rostul, că banii trebuiau folosiți în alt scop. Alții, că se votează pentru Dragnea. Dar cei mai mulți spueau că votează DA, pentru familie nu pentru...ceilalți. „Eu am auzit de la oameni cu carte, la grădinița la care lucrez. Nu se duce nimeni la vot. De ce nu s-au dat banii ăștia pentru copii, pentru spitale pentru familii sărace”, este de păerere Florica, de 47 de ani. O contrazice Constantin. Are 57 de ani, un „om cu carte”, zic oamenii. „Niciun cost nu este prea mare pentru a se stabili odată cum este formată familia. Este un moment istoric pe care trebuie să ni-l asumăm pentru viitorul copiilor noștri”, a concluzionat Constantin.