Nimic din ceea ce se spunea la negocierile dintre marii retaileri şi producătorii autohtoni nu s-a realizat până în prezent.
În urmă cu o lună, Ilie Sârbu, ministrul agriculturii, promitea scăderi de preţuri în hipermarketuri cu 10%. Însă acest lucru nu numai că nu s-a întâmplat, dar a şi fost dat uitării. Astfel, proiectul ordonanţei de urgenţă care să-i ajute pe micii comercianţi şi producători nu a fost acceptat de guvern, pe motiv că acesta nu reprezintă o situaţie extraordinară. Ulterior, documentul a fost transformat în proiect de lege.
Producătorii cred că această „ceaţă” nu este decât un tertip pentru a trage de timp. „Nu s-a mai întâmplat nimic de la ultimele dezbateri. Probabil este o chestiune de tragere de timp din moment ce s-a «blocat tocmai la intrare». Cred că sunt presiuni foarte mari din partea anumitor oameni pentru ca acest proiect să nu fie aprobat”, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar.
Potrivit informaţiilor din proiectul de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Agriculturii, neadoptarea actului normativ ar conduce la menţinerea şi restrângerea ofertei de produse agroalimentare româneşti. Aceasta ar însemna perpetuarea unei concurenţe neloiale între marii şi micii comercianţi, conducând la dispariţia celor mici şi coagularea puterii în mâinile celor mari. Astfel, dispariţia de pe piaţă a micilor comercianţi ar fi iminentă. Micii comercianţi, „omorâţi” cu abuzul de putere „Relaţiile comerciale între furnizorii şi comercianţii de produse agroalimentare existente în prezent defavorizează micii producători şi procesatorii de produse alimentare româneşti. În faţa abuzului de putere al marilor comercianţi, cei mici sunt nevoiţi să-şi vândă produsele în condiţii financiare nefavorabile, uneori chiar în pierdere”, ne-a transmis Tudorel Baltă, director în Ministerul Agriculturii. Potrivit acestuia, dezechilibrul din piaţă a dus la restrângerea ofertei de alimente româneşti şi la dispariţia acestora de pe piaţă. „Dispariţia de pe piaţă a micilor producători şi a micilor procesatori de produse alimentare, care nu au putut face faţă condiţiilor impuse de marii comercianţi, a generat nu numai dispariţia unor locuri de muncă, ci şi imposibilitatea valorificării unor importante resurse agroalimentare locale, care astfel se risipesc”, ne-a mai spus oficialul.
ALIANŢĂ Comercianţii-mamut îi controlează pe fermieri În nota de fundamentare a proiectului de lege este publicată şi o declaraţie a Parlamentului European asupra investigării şi remedierii abuzului de putere al lanţurilor de supermarketuri care îşi desfăşoară activitatea în Uniunea Europeană. Conform acesteia, în UE retailul este tot mai mult dominat de un număr mic de lanţuri de supermarketuri. „Aceşti retaileri controlează unicul acces real al fermierilor şi altor furnizori la consumatorii Uniunii Europene. Marile supermarketuri abuzează de puterea lor de cumpărare pentru a forţa în jos preţurile plătite furnizorilor la niveluri nesustenabile şi le impun condiţii neloiale”, se mai arată în declaraţie. Mai mult, consumatorii se confruntă cu o potenţială pierdere a diversităţii produselor, a moştenirii culturale şi a magazinelor mici, precizează documentul.