Reducerea TVA la legume: bucuria supermarketului și agonia țăranului

Planul statului de a scădea TVA la produse alimentare dă fiori piețarilor. Supermarketurile vor avea un avantaj imens, iar produsele tarabagiilor vor rămâne nevândute.

Taxele mari percepute de primării pentru tarabe, concurența supermarketurilor, care rămân inaccesibile micilor producători, fac grea viața piețarilor care îndură frigul câte zece ore pe zi ca să vândă într-o săptămână ce vindeau pe vremuri într-o zi.

Din puținele facilități pe care statul le are în vedere, scăderea TVA la alimente de la 24 la 9% ocupă un loc fruntaș. Măsura va fi o lovitură în plus pentru tarabagii. Cum nu achită taxa, ci doar impozit agricol, ei nu vor putea face nicio reducere, în timp ce magazinele mari vor putea ieftini cu până la 13%. În ritmul acesta, produsele fără E-uri din piețe vor dispărea. EVZ a realizat un reportaj în câteva piețe bucureștene.

Marian, un bărbat de circa 40 de ani din Grădinari, Giurgiu, ne spune că împreună cu un vecin vine, zilnic, în piaţa Veteranilor din Capitală. Ce crede despre planurile Guvernului de scădere a TVA? „Ce dacă scade, noi nu plătim, deci nu vom putea ieftini nimic. Plătim impozitul agricol. Dacă în supermarketuri prețurile scad și mai tare, pe noi ne lovește rău. Nu se încurajează agricultorii. România e ca nicio țară: supermarketurile sunt în oraș, și nu în afară, ca în alte state, ca să poată și țăranii vinde ceva”, mai spune Marian. El este unul din puținii producători care au mai rămas în piețe. Restul sunt intermediari care își iau produsele din piața de gros.

Se plânge de taxele oricum mari pe care le achită pentru tarabă:„650 de lei pe lună plus benzină (chiria tarabei și a cântarului - n.r.), plus 1 leu dacă vrei să mergi la toaletă. În weekend, se vinde mai bine, dar toată săptămâna ne chinuim cu marfa meargă la supermarket”, spune Marian.

În supermarket, doar legume perfecte

Tot în Veteranilor o găsim la tarabă pe Elena, o femeie între două vârste din Giurgiu. Vine aici din 1993 şi spune că vremurile s-au schimbat enorm. „La 58 de ani, nu pot decât să aştept să vină pensia, iar de aici să mă chinui să mai fac câte un ban”. Nici pe ea scăderea TVA nu o încântă. Va ajuta doar supermaketurile. Lângă doamna Elena, la o tarabă, o tiză a ei, de circa 40 de ani, din Dâmbovița, ne spune cum s-a schimbat viața piețarilor față de acum zece ani. „Veneam și vindeam într-o zi toată marfa. Acum stau cu marfa și o săptămână”. N-ar fi o soluție să vândă într- un oraș mai apropiat de casă? „Ar fi ca și cum m-aș duce cu lemne în pădure. Acolo e plin de agricultori”. O întrebăm de ce nu vinde produsele magazinelor mai mari care se laudă că promovează marfa românească. „Și dacă am face asociații, nu acceptă decât legume perfecte, nu vor cartofi noduroși sau morcovi mai mari și mai mici. Dar dacă nu bagi chimicale...de unde atâtea legume perfecte”, mai spune Elena.

Și cu firmă, și producător

Pe măsură ce te îndrepți spre centrul Bucureștiului, situația se schimbă. tarabagii sunt prinși ca în chingi taxele mai mari pentru tarabe și concurența acerbă a supermarketurilor. Ileana, o femeie de 60 de ani din piața Amzei, îşi aduce aminte de vremea când nu existau atât de multe supermarketuri. „Mă cunoșteau toți, dar cu timpul au început să treacă mai rar și să îmi spună că s-a deschis câte un magazin în blocul lor”. Are certificat de producător și, de asemenea, n-ar primi nicio facilitate de la stat dacă scade TVA. Lângă ea, George, un tânăr producător este singurul care ar fi mulțumit de scăderea taxei. Are produse pe care le vinde pe certificat de producător, altele pe firmă plătitoare de TVA, respectiv, legumele și fructele exotice. „Eu am şi firmă pentru fructele exotice, dar sunt şi producător”, explică vânzătorul din Amzei, care ne spune și cât plătește la primărie pentru tarabe: nu mai puțin de 800 de lei pentru producător.

Impozit agricol

În 2013, statul a introdus impozitul agricol plătit de producători în funcție de suprafața agricolă cultivată sau de numărul de animale crescute. Aceasta este singura formă de impozitare achitată de țăranii agricoli care nu aleg o altă formă de organizare juridică. În schimb, supermaketurile și restul magazinelor se încadrează în categoria plătitorilor de TVA, ceea ce înseamnă că, dacă taxa se va reduce de la 24 la 9%, pot aplica reduceri de peste 10% la produse.