Reducerea cheltuielilor bugetare devine prioritate guvernamentală. Ce a decis Alianța de Guvernare

Guvern. Sursa foto: Facebook/ Guvernul României

București. În contextul unui deficit bugetar record, membrii coaliției de guvernare PSD-PNL au căzut de acord asupra necesității ca Guvernul să adopte măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

S-a convenit în ședința de Guvern de luni că România trebuie să adopte măsuri fiscal-bugetare pentru a reduce deficitul bugetar la 6,9% din PIB până la sfârșitul anului, potrivit surselor știripesurse.ro.

Reducerea cheltuielilor bugetare, prioritatea coaliției de guvernare

În acest context, Guvernul va trebui să economisească aproximativ cinci miliarde de lei în următoarele luni.

Astfel, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost însărcinat să elaboreze diverse simulări pentru a explora modalitățile prin care România poate atinge obiectivul de deficit stabilit.

Prin urmare, coaliția de guvernare a stabilit ca până pe 1 septembrie să prezinte un plan detaliat pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Deficit bugetar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nu se iau în calcul majorările de taxe

Conform surselor indicate, în discuțiile dintre PNL și PSD s-a stabilit că planul de economisire nu va include majorări ale TVA-ului sau alte creșteri de taxe.

În același timp, Planul fiscal al României va trebui să fie prezentat și Comisiei Europene până pe 15 octombrie.

România se află sub supravegherea acesteia din cauza procedurii de deficit excesiv, alături de alte state europene aflate în situații similare.

Taxe. Sursa foto: Dreamstime.com

Guvernul a venit încă de anul trecut cu măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare

Începând de anul trecut, Guvernul a propus într-un proiect de Ordonanță de Urgență o serie de măsuri fiscale pentru reducerea cheltuielilor bugetare astfel încât să se respecte ținta de deficit.

Printre aceste măsuri s-a numărat obligația ordonatorilor de credite ai instituțiilor și autorităților publice de a evita angajamentele legale pentru anumite cheltuieli, precum cele pentru dotări, consultanță sau formare profesională.

De asemenea, s-a instituit interdicția folosirii fondurilor publice pentru festivaluri, concerte sau competiții, cu excepția evenimentelor legate de zilele localităților sau de sfârșitul de an.