Reducerea CAS-ului, varianta Ponta, nu este nici de dreapta, nici de stânga. Este o păcăleală.
- Mircea Marian
- 30 iulie 2014, 00:00
Să ridice mâna cine crede că, după ce reduce CAS-ul, Ponta nu ne potopește cu un val de taxe și impozite și ne scoate pe nas reducerea fiscalității? Dacă chiar dorea să ia o măsură de dreapta, lucrurile erau simple: reducea CAS-ul, aștepta câteva luni și vedea cum stă cu încasările la buget, iar dacă ieșea pe minus începea să taie din cheltuieli. Ar putea da afară niște bugetari, să înghețe niște salarii sau să taie din investiții – de exemplu din stipendiile acordate Bisericii Ortodoxe Române pentru construirea monstruozității ceaușiste numite „Catedrala Neamului”.
În paranteză fie spus, eu sunt de acord, în principiu, cu ceea ce spunea ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu: statul să nu mai construiască autostrăzi, să le facă firmele private, care ar urma săși recupereze banii din taxa de autostradă. Mi se pare incorect ca un cetățean din Dorohoi să plătească pentru autostrada Comarnic-Brașov, pe care vor circula mașinile 4X4 ale bucureștenilor care se grăbesc la vila lor de pe Valea Prahovei. Dar, deocamdată, Ponta a eșuat să găsească finanțare pentru Comarnic-Brașov chiar și în condițiile în care statul își asuma cea mai mare parte din riscuri, plus niște cheltuieli exorbitante.
Ponta nu va tăia un leu din cheltuieli – în special din zona de salarii pentru bugetari. Anul acesta, ca să mențină deficitul sub control, a blocat practic toate investițiile, dar efectul pervers al acestei măsuri este că rata de ocupare rămâne undeva la puțin peste 52%, la un nivel comparabil cu cel al Spaniei. Pe hârtie, șomajul este mic – 7,3% - dar secretul stă în faptul că mulți români sunt în afara statisticilor oficiale și sunt circa 3,3 milioane care au emigrat în spațiul UE. Nu cred că există în România vreun om de afaceri care să nu-și dea seama că, după reducerea CAS-ului, la 1 ianuarie 2015, va urma o creștere a fiscalității. Problema este unde o vor încasa și cât de dureroasă va fi lovitura. Oamenii stau în întuneric și așteaptă surprizele guvernului - exact așa cum s-a întâmplat cu taxa pe stâlp și supra-acciza la carburanți. Șmecheria ieftină pe care o face guvernul PSD este să nu spună în ruptul capului ce va face cu bugetul de anul vitor. Nu va prezenta un proiect de buget decât după alegerile prezidențiale, iar probabil că undeva în decembrie vor curge modificările, prin ordonanță de urgență, ale Codului Fiscal.
Din această perspectivă nu înțeleg defel de ce PDL și PNL au intrat în jocul lui Ponta și au anunțat că votează necondiționat reducerea CAS-ului. Nu era deloc necesar să meargă pe un răspuns de tip „Da” sau „Nu”, tertium non datur. Ar fi trebuit să ceară audierea în comisiile de buget-finanțe a ministrului de Finanțe și a premierului. Să ceară studiile de impact care, potrivit legii, sunt publice. Nu este nimic extraordinar ceea ce a cerut Traian Băsescu în discuțiile de la Cotroceni, documentele pe care le-a solicitat trebuie să însoțească, potrivit legii, fiecare act normativ. Eu înțeleg că liberalii se tem de faptul că Tăriceanu le fură alegătorii și, între turul unu și doi, se va încerca transferarea lor la Ponta. Probabil că, dacă ar fi spus că nu votează reducerea CAS-ului, s-ar fi treezit etichetați drept băsiști de stânga. Dar nu era necesar să spună „Nu”. Puteau anunța că votează reducerea CAS-ului dacă Ponta promite solemn (și știm cu toții că omul e parolist) că nu majorează taxele și impozitele în 2015. Nu știu, probabil puteau fi găsite idei mai bune, nu sunt consultant politic. În orice caz, orice soluție îmi pare că era mai bună decât să meargă în ritm ovin pe urmele PSD-ului.
Reducerea CAS-ului, în versiunea guvernului Ponta, nu este o măsură nici de stânga, nici de dreapta. Este pur și simplu o păcăleală electorală, care va ține trei luni. Dincolo de electoratul tradițional al PSD, Ponta mai are nevoie de circa 1,5-1,6 milioane de voturi pentru a fi ales președinte. Planul lui este să le ia de la liberalii îndopați cu Antena 3. Lor le servește legenda alianței sale cu Tăriceanu, a trădării PNL, a combinației secrete dintre Iohannis și Băsescu și a reducerii fiscalității. Asta este toată povestea reducerii CAS-ului, un basm care în 2015 se va termina în haos.