Redeventa cu talc pentru petrol si gaze

Sectorul minier ramane "vaca" de muls taxe de exploatare, in timp ce petrolistii sunt ocoliti de majorari.

Taxele si redeventele (n.r.  - datorii, obligatii, rente, care se platesc periodic la date fixe si sub forma de cota fixa) la produsele petroliere nu vor fi majorate, cresterea urmand sa fie aplicata doar pentru minerit, saruri si pentru transportul petrolier, a declarat ieri, la Cernavoda, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, informeaza agentia de stiri Mediafax.

Intrebat daca Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, va plati taxe si redevente majorate, ministrul a raspuns: „Romgaz nu va plati in niciun caz redevente mai mari decat Petrom, tocmai de aceea nu am inclus si modificarea redeventelor la produsele petroliere”.

Guvernul a aprobat, joi, un act normativ care aduce o serie de modificari in privinta redeventei petroliere, modificand Legea petrolului (238/2004).

Una dintre modificari consta in faptul ca plata redeventei petroliere se va face la momentul extragerii din zacamant a gazelor din productia interna extrase si reinjectate in vederea inmagazinarii in depozite.

Astfel urmeaza ca, dupa concesionarea operatiunilor petroliere de inmagazinare subterana a gazelor din import, sa se plateasca o redeventa reprezentand 3% din valoarea venitului brut realizat din operatiunile de inmagazinare subterana a gazelor naturale. Cota din veniturile brute realizate din transportul si tranzitul petrolului prin sistemul national de conducte, precum si din operatiunile efectuate prin terminalele petroliere aflate in proprietatea publica a statului se va dubla, la 10%.

Bani din piatra seaca

Odata cu acest act normativ au fost fixate noile taxe din domeniul exploatarilor miniere. Taxa anuala pentru activitatea de prospectiune va creste de la 2,5 lei pe kilometru patrat (kmp) la 250 de lei pe kmp, in timp ce taxa anuala pentru activitatea de exploatare se va majora de la 10 lei pe kmp la 1.000 de lei pe kmp, urmand sa se dubleze dupa doi ani si sa creasca de cinci ori dupa patru ani.

Taxa anuala pentru activitatea de exploatare va fi de 25.000 de lei pe kmp, comparativ cu nivelul actual de 2.500 de lei pe kmp. Pentru carbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu si roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pamanturi rare si disperse, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice, redeventele se vor dubla, la 4%.

Pentru roci utile, redeventa va creste de la 6% la 10%, cu exceptia rocilor ornamentale si pietrelor pretioase si semipretioase, la care cota este de 15%, iar pentru sarurile haloide, procentul va avansa de la 8% la 10%.