"Recuperatorul" presedintelui Basescu

Medicul Mihai Berteanu, cel care "l-a pus pe picioare" pe Traian Basescu dupa operatia la coloana, are la activ numeroase inventii.

Desi are cinci brevete de inventie cu aplicatie medicala, unele cu o vechime de sapte ani, medicul Mihai Berteanu a devenit cunoscut abia dupa ce s-a ocupat de programul de recuperare a presedintelui Traian Basescu, in urma interventiei pe care acesta a suferit-o la coloana vertebrala.

Este coautor al unui document paneuropean, "Cartea Alba a Medicinei Fizice si de Recuperare", volum ce stabileste standardul catre care trebuie sa tinda toate tarile UE. Este membru al numeroase societati medicale internationale si seful uneia dintre cele mai moderne clinici de recuperare din tara, la Spitalul Elias din Bucuresti.

EVZ: Ati lucrat mult timp in strainatate, in special in Germania. Mai mult, ati avut oferte de lucru acolo. De ce v-ati intors?

Mihai Berteanu: Indiferent in ce tara esti, sistemul medical are neajunsurile lui. In Germania, functioneaza bine toate acele lucruri marunte de care se loveste un medic de la noi: nu exista sa nu ai acces la internet sau la baze de date medicale. Totusi, provocarea este mai mare aici. Atunci cand revii si pui totul in practica, satisfactia este extraordinara.

Sunteti implicat in activitatea de cercetare, aveti deja cinci brevete de inventie si va preocupa robotica medicala. Ce rol au toate acestea in medicina de recuperare?

Datorita cercetarii si robotilor medicali, pacientii care au suferit accidente grave se vor recupera mult mai repede decat pana acum si se vor integra mai usor in societate. Un pacient cu pareza, de exemplu, deja poate beneficia de dispozitivele robotizate, care ajuta la reinvatarea mersului. Realitatea virtuala va juca un rol din ce in ce mai important, dar esentiala ramane echipa ce ajuta pacientul sa-si revina.

Care sunt specialistii din echipa dumneavoastra si ce trebuie sa faca medicul care-i coordoneaza?

Printre medicii care compun echipa se numara fizioterapeutul, kinetoterapeutul, psihologul, asistentul social si terapeutul ocupational. Ultimii doi sunt mai putin cunoscuti, dar de baza pentru recuperarea bolnavilor. Asistentul social, de exemplu, trebuie sa mearga la pacient acasa si sa vada mediul in care acesta traieste.

Printr-o simpla bara pe care i-o monteaza la baie, printr-un dispozitiv atasat la scara ori prin construirea unor planuri inclinate ii poate usura enorm deplasarea. Terapeutul ocupational este ultima persoana care intervine in programul de recuperare.

El ajuta pacientul sa faca trecerea din mediul artificial, al salii de recuperare, in cel real: merge cu el la cumparaturi, il invata cum sa-si tina carja si sa scoata in acelasi timp portofelul ori cum sa mearga pe strada in aglomeratie sau fara sa se impiedice de borduri. Coordonatorul echipei are o viziune de ansamblu, fixeaza obiective, evalueaza periodic bolnavul.

CV

Mihai Berteanu Nascut: 1962

Pozitia profesionala: Conferentiar universitar la UMF "Carol Davila"

Studii: UMF "Carol Davila"; Atestat de studii complementare in terapia durerii, Homeopatie; Multiple stagii de pregatire la Bruxelles, Berlin, Washington etc.

Activitate stiintifica: Autor sau coautor la peste 200 de lucrari; Coautor la "Cartea Alba a Medicinei Fizice si de Reabilitare", elaborata de Uniunea Europeana a Medicilor Specialisti - 2006

Inventii: Primul brevet de inventie a fost pentru un dispozitiv de masaj al extremitatilor, util femeilor carora li s-au extirpat sanii. Aparatul face un masaj care activeaza circulatia.

Pe scurt despre > Sistemul de sanatate din Romania

Exista sansa de a construi si aici. E obligatoriu ca tot mai multi medici sa cunoasca sistemul din strainatate

> Statiunile de recuperare

E loc de mai bine. Nu utilizam nici 10a din potential, desi resurse naturale (namol, ape minerale), avem.

> Ministrul Eugen Nicolaescu?

Are intentii bune. A sprijinit traducerea unor documente esentiale acestei specializari.

> Comunicarea cu pacientii?

Un rol important in recuperarea unui bolnav il are si familia. Cele supraprotective fac mai mult rau decat bine pacientului.

> Traian Basescu?

Este o persoana motivata. A participat activ la programul de recuperare. Mai tinem legatura si acum.