Un raport al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Timișoara arată că, în primele luni ale anului 2015, inspectorii fiscali din Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş au reușit să recupereze prejudicii aferente sesizărilor penale, în valoare de 745.042.480 lei. Adică peste 165.564.995 euro.
Orientarea inspecțiilor fiscale către domeniile de activitate care prezintă risc fiscal ridicat și îmbunătățirea selecției contribuabililor pentru control au avut ca rezultat identificarea, la nivelul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, în primele șase luni ale anului 2015, a unor prejudicii aferente sesizărilor penale transmise instituțiilor competente ale statului – pentru continuarea cercetărilor – în valoare de 745.042.480 lei.
DGRFP a comunicat că raportate la primele șase luni ale anului trecut, rezultatele indică o creștere de circa 342% a acestui indicator (prejudicii aferente sesizărilor penale).
În primul semestru al anului 2015 s-au stabilit diferențe de impozite suplimentare (obligații principale și accesorii) în sumă de 839.829.975 lei, însumând o creștere de 237% față de semestrul I al anului 2014 și s-au instituit măsuri asiguratorii în sumă de 240.014.156 lei, în creștere de aproximativ 227%.
Aceste rezultate s-au obținut ca urmare a celor 2.178 de controale efectuate la contribuabili persoane juridice și fizice din regiune și din Municipiul București..
Grafic, evoluția din punct de vedere valoric a principalilor indicatori realizați în perioada ianuarie – iunie 2015 în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, comparativ cu perioada similară din 2014, se prezintă astfel:
Responsabilă peste patru județe
Aria de competență a Direcției Regionale a Finanțelor Publice Timișoara este regiunea situată în partea de vest a României, la graniţa cu Ungaria şi Serbia, fiind alcătuită din judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş şi are o suprafaţă de 32.034 km2, reprezentând 13,4% din suprafaţa ţării.
Este o regiune cu un puternic caracter multietnic, având drept caracteristici o mentalitate cosmopolită şi multilingvismul care caracterizează un important segment din populaţia regiunii, proximitatea faţă de pieţele occidentale şi importantele resurse naturale existente în regiune.
Sectorul industrial al regiunii acoperă aproape toate ramurile: tehnologia informaţiei şi comunicării, constructii de masini, piese electronice, prelucrare a lemnului, industria minieră, industria chimică, producţia de medicamente, textile, industria alimentară, ceramică şi sticlărie, etc. Prin urmare, regiunea este o locaţie de investiţii promiţătoare, oferind posibilităţi substanţiale ale unei pieţe emergente ce pot conduce la un mediu de afaceri modern şi în continuă dezvoltare.
Direcţia Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara a început activitatea ca instituție publică cu personalitate juridică cu data de 1 august 2013 și își desfășoară activitatea în baza H.G. nr. 520/2013 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală.