Recuperare ieftina la stat

Asiguratii pot beneficia de programele de recuperare din spitalele publice pentru afectiuni precum durerile puternice de spate ori de ceafa.

Nu trebuie sa ajungeti in Amara, Techirghiol, Covasna sau in Baile Felix ca sa va tratati o durere puternica de spate, de ceafa sau de genunchi.

Puteti beneficia de programe de recuperare medicala si in spitalele de stat, din Bucuresti si din tara, care au sectii de kineto si fizioterapie.

Programele de recuperare sunt destinate pacientilor accidentati, celor care sufera de reumatism, artroze, dar si persoanelor sedentare, cu dureri persistente ale spatelui, ale coloanei, obezilor ori femeilor care abia au nascut.

Gimnastica medicala, de preferat pastilelor „Daca o durere de spate persista, este mai bine sa veniti la doctor decat sa luati cu pumnul pastile calmante”, sugereaza Delia Cinteza, medic primar recuperare medicala la Institutul National de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie.

Un terapeut va poate invata cum sa stati corect la masa, in autobuz ori atunci cand gatiti. „La serviciu nu este bine sa stati opt ore pe scaun fara sa va miscati. In timpul pauzelor, ridicati-va de la birou. Cand stati in autobuz, nu sprijiniti greutatea pe un singur picior, ci alternati. La bucatarie, nu stati in picioare mai mult de o jumatate de ora. Puteti face treaba si asezati. Chiuveta trebuie sa fie destul de sus, iar vasele nu se spala cand sunteti pe tocuri”, mai recomanda medicul Delia Cinteza.

Tot terapeutul va poate sfatui cum sa dormiti si ce fel de saltea sa va cumparati. Cand genunchii dor, puteti dormi cu ei indoiti la 30 de grade si sa-i sprijiniti de un prosop. Daca doare ceafa, stati pe o parte si sustineti gatul cu o perna.

„Dormind pe burta, cu capul rasucit intr-o parte, durerile se vor accentua”, explica medicul. In cazul unor dureri lombare, puteti sa va culcati pe o parte, cu genunchii indoiti. Un somn bun este asigurat si de o saltea ferma, dar elastica.

Electroterapia destinde muschii

Recomandarile specialistilor vor fi insotite de sedinte de masaj terapeutic, care dureaza intre 15 si 30 de minute, gimnastica medicala (kinetoterapie) si electroterapie.

„La kinetoterapie pot fi intariti muschii situati de-o parte si de alta a coloanei vertebrale, dar si cei ai cefei. Miscarile se fac doar cu o anumita intensitate si respectand postura corect”, spune fiziokinetoterapeutul Andrei Georgescu, de la Centrul metodologic de reumatologie „Ion Stoia” din Bucuresti.

Electroterapia consta in utilizarea catorva tipuri de curenti. Ca si masajul, acestia inlatura durerile si destind muschii. Pot fi folositi in combinatie cu o serie de substante cu efecte calmante.

In Timisoara exista 19 cabinete medicale private care ofera servicii de recuperare si care practica preturi comparabile cu cele din  policlinicile de stat din oras. La policlinica din cadrul Spitalului Municipal din Timisoara, costul mediu al unui tratament de zece zile este maximum 150 de lei.

„Noi oferim electroterapie, masaj, gimnastica medicala si, de obicei, se fac combinatii in functie de diagnostic”, a declarat directorul policlinicii, doctorul Dan Nemes.

In centrele private, precum Clinica Excentric Company, pretul maximum pentru zece zile de tratament ajunge la 500 de lei. In Iasi, in schimb, exista 15 centre medicale private, unde costurile variaza intre 50 si 300 de lei.

Util

O sedinta de masaj costa 5 lei Cu trimitere de la medicul de familie puteti face gratuit o cura de recuperare de zece zile. Medicii spun insa ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand o cura dureaza intre 18 si 21 de zile.

Pentru neasigurati, costul unui program se ridica la 300 de lei. Acesta cuprinde sedinte de masaj, gimnastica medicala si electroterapie. La Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala se fac doar tratamente cu plata.

„Spitalul este in renovare si nu avem o zona in care sa internam bolnavi, asa ca se fac doar tratamente contra cost, insa la preturi accesibile. Cand vom avea spatiu, vom face si contract cu casa de asigurari pentru tratamente gratuite”, explica managerul spitalului, Gheorghe Iana.

In spitalele de stat, oferta de preturi pentru cei neasigurati este accesibila. O consultatie costa intre 14 si 30 de lei, sedinta cu ultrasunete, in jur de 4 lei, iar masajul, in jur de 5 lei. O sedinta de gimnastica medicala ajunge la 6 lei, un dus subacval (pentru muschi incordati), la 5 lei, iar aplicatiile cu parafina, care redau elasticitatea articulatiilor, costa in jur de 3 lei.

Printre centrele de recuperare din Bucuresti se numara cele din Institutul National de Recuperare, Spitalul Elias, Spitalul Universitar de Urgenta sau Centrul de reumatologie „Ion Stoia”. In tara exista astfel de centre la Spitalul de Recuperare din Cluj sau la Spitalul Municipal din Timisoara.