Colonelul Daniel Gheorghe Popa, fostul șef al ISU Dobrogea, victimă a pandemiei, a fost înaintat post mortem la gradul de general, prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis.
Președintele României, Klaus Iohannis a semnat, miercuri, mai multe decrete, primul fiind „acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, post-mortem, domnului colonel Popa Daniel-Gheorghe din Ministerul Afacerilor Interne”. Daniel Popa, fostul șef al ISU Dobrogea, unul dintre cei mai iubiți și respectați pompieri din România, a murit doborât de coronavirus, în data de 4 noiembrie, la „Matei Balș”, în ciuda încercărilor disperate ale medicilor care au făcut tot posibilul să îl salveze.
Daniel Gheorghe Popa a fost în permanență în linia întâi, fiind membru activ al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța. Participa la stingerea incendiilor grele, la salvarea oamenilor prinși în inundații sau în troienele de zăpezi care blocau drumurile din județ. Șeful ISU Dobrogea a fost cel care a coordonat și gestionat, zi și noapte, operațiunea de scoatere a zecilor de mii de cadavre de oi moarte din nava care, în urmă cu un an blocat portul Midia.
El este cel care a salvat, de fapt, localitatea Pecineaga de un mare pericol. Satul ar fi fost inundat cu apă toxică de la bazinele de dejecții dacă el nu ar fi dispus deversarea ei în alte bazine în cazul tragediei unui copil de 8 ani dispărut în zonă, fiind căutat mai multe zile de scafandrii de la ISU Dobrogea. Colonelul Popa își iubea mult pompierii. „Este importantă și siguranța salvatorului. Nu poți să salvezi vieți, cu prețul altor vieți”, spunea el.
Medalii pentru veteranii din teatrele de operații
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a mai semnat, miercuri, decretele de decorare a unor cadre militare, cu prilejul aniversării Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații. Astfel, în semn de recunoștință și apreciere a profesionalismului, curajului și spiritului de sacrificiu dovedite în executarea misiunilor în Teatrul de Operații din Afganistan, în timpul cărora au fost răniți, Președintele Klaus Iohannis a conferit:
Medalia Națională „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu însemn de război, pentru militari „domnului plutonier adjutant Căpăţînă Iulian-Constantin, domnului plutonier adjutant Novac Fănică-Daniel, domnului plutonier adjutant Zbânca Vasile, domnului plutonier major Berchetaru Ionel-Sorin, domnului plutonier major Ene Ionuț, domnului plutonier major Ionescu Marius-Valentin, domnului plutonier major Rădoi Eugen-Luci, domnului plutonier major Stoica Cristian și domnului plutonier Dobra Dragoș-Vasile”
Medalia Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemn de război, pentru militari „domnului caporal clasa a II-a Anton Florin, domnului caporal clasa a II-a Crăciun Dan-Cornel, domnului caporal clasa a II-a Goleanu Cosmin-Cătălin, domnului caporal clasa a III-a Ciolan-Uţă Valentin, domnului caporal clasa a III-a Mihăilă Marian, domnului caporal clasa a III-a Pătru Eugen-Valentin, domnului caporal clasa a III-a Radu Marius-Bogdan și domnului caporal clasa a III-a Roman Sergiu-Răzvan”.
În altă ordine de idei, șeful statului a semnat două ordine priovind pensionarea unor magistrați. Primul decret privește „eliberarea din funcția de judecător militar a domnului colonel Radu Stancu, vicepreședinte al Curții Militare de Apel București”. Al doilea decret face referire la „eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Alba a doamnei Georgeta Bișu-Predan”