Rectorul: mediciniştii sunt slab pregătiţi

Şeful Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş", din Timişoara, vrea să facă schimbări în sistemul de admitere şi evaluare.

Absolvenţii de Medicină de la Timişoara sunt acuzaţi de rectorul lor că nu ştiu meserie. „Am ajuns să dau nota 1 la examene. Cred că orice alt om, dacă ar sta o săptămână în spital, ar şti mai mult ca ei“, a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“, din Timişoara, Ştefan Drăgulescu. El susţine că e vorba de „majoritatea“ studenţilor medicinişti şi că astfel de absolvenţi vor ajunge medici care vor spori numărul celor acuzaţi de malpraxis.

Rectorul consideră că s-a ajuns în această situaţie odată cu dispariţia unui examen serios de admitere în universitate. În prezent, admiterea se face prin concurs de dosare la învăţământ de scurtă durată, respectiv probă scrisă, la celelalte forme de învăţământ. Drăgulescu îi critică şi pe dascălii care ar trebui să recupereze din slaba pregătire a candidaţilor la admitere. „Există profesori care ţin cursuri şi nu au activitate în practica medicală, deşi sunt şefi de clinică. Sunt buni pentru filologie, nu pentru medicină“, a declarat rectorul. „Nivelul scade de la un an la altul“

Medicii timişoreni sunt de-a dreptul îngroziţi de slaba pregătire a tinerilor lor colegi. „Adevărul este că nivelul a scăzut foarte mult. E o diluţie mare, pentru că avem 11 universităţi de Medicină, comparativ cu cinci câte erau înainte de ’89. Iar nivelul scade de la un an la altul. Şi noi avem în spital rezidenţi şi tineri absolvenţi, însă ei sunt foarte atent supravegheaţi de colegii cu vechime, nu prea ai curaj să-i laşi să opereze singuri“, susţine managerul Spitalului Clinic Numărul 1 din Timişoara, Octavian Creţ.

Chiar şi studenţii medicinişti recunosc că au printre ei tineri care nu se ţin de învăţătură. „Şi eu văd că sunt mulţi studenţi slab pregătiţi. Ideea e că nu există pădure fără uscături: avem colegi care învaţă bine, alţii care nu se ţin de şcoală. Pe aceştia nici nu-i înţeleg de ce fac Medicina, presupun că au venit aici numai pentru a face o facultate, e un trend, care le e accesibil pentru că nu se mai dă admitere ca pe vremuri“, explică Cosmin Păducel, student în anul V la UMFT, liderul Societăţii Studenţilor în Medicină Timişoara.   Şeful Clinicii ATI de la Spitalul Judeţ ean Timişoara, Dorel Săndesc, e singurul care dă şi exemple pozitive. „În general, nivelul de pregătire al absolvenţilor UMFT nu e grozav, e destul de scăzut şi trendul este descrescător. Merită traşi la răspundere şi dascălii“, crede Săndesc. Totuşi, are şi exemple fericite. „Sunt puţini, însă există şi tineri care se remarcă în fiecare generaţie“, adaugă Săndesc.

MĂSURI

Chimia, reintrodusă la examen   Rectorul Ştefan Drăgulescu consideră că a sosit momentul pentru a se lua primele măsuri, altfel spitalele din ţară, deservite de medici slabi, ar putea fi închise. „Trebuie să vedem cum intră aceşti tineri la Medicină, ce fac în timpul facultăţii şi cum ies, deoarece nu mai putem continua în acest ritm. Cei mai buni pleacă după absolvire, iar la noi rămân cei mai slab pregătiţi“, promite rectorul. De săptămâna trecută, Drăgulescu a iniţiat o serie de consultări cu şefii de catedre. „Sunt de părere că la examenul de admitere trebuie reintrodusă chimia“, a declarat Drăgulescu. Potrivit reprezentanţilor UMFT, primele măsuri ce vor fi luate de anul viitor sunt reintroducerea chimiei în examenul de admitere şi a întrebărilor cu răspunsuri multiple, în sistemul de evaluare pe parcursul studiilor. Din UMFT ies anual circa 300 de absolvenţi, din care un sfert sunt străini.