RECORD la Londra. Regina Elisabeta a II-a, cel mai LONGEVIV monarh pe tronul britanic.

RECORD la Londra. Regina Elisabeta a II-a, cel mai LONGEVIV monarh pe tronul britanic.

Marea Britanie o sărbătoreşte, azi, pe regina Elisabeta a II-a, care va intra în jurul orei 16:30 GMT (ora 18.30, ora României) în istorie, devenind suverana britanică cu cea mai lungă domnie, record pe care îl va marca fără prea mare fast.

Se va organiza o procesiune pe Tamisa, salve de tunuri, iar clopotele vor bate în centrul Londrei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Elisabeta a II-a va depăşi cei 63 de ani, şapte luni şi două zile de domnie ai stră-străbunicii sale, regina-împărăteasă Victoria, care a stat pe tron între 1837 şi 1901.

Nu se cunoaşte ora precisă când Elisabeta a II-a o va depăşi pe Victoria fiindcă nu se ştie exact când i-a început domnia, tatăl său, regele George al VI-lea, murind la o ora neprecizată în cursul nopţii.

La scară mondială, recordul de cea mai lungă domnie continuă să fie deţinut de regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, acum în vârstă de 87 de ani, suveran din 1946.

Născută în 21 aprilie 1926, Elisabeta a urcat pe tron în 6 februarie 1952, într-o perioadă când la putere în Regatul Unit era Winston Churchill, iar în Uniunea Sovietică, Stalin.

După şase decenii, toţi specialiştii sunt de părere că regina de 89 de ani nu va abdica.

Elisabeta a II-a nu a prevăzut nicio ceremonie publică oficială pentru marcarea recordului său de longevitate. Britanicii vor avea totuşi ocazia să îşi vadă suverana şi să îşi exprime entuziasmul cu ocazia inaugurării în Scoţia a unei noi căi ferate.

Însoţită de soţul său, prinţul Philip, regina va urca într-un tren cu aburi şi va călători între Edinburgh şi satul Tweedbank, aflat la graniţa cu Anglia. La sosire ar putea da şi o mică declaraţie, crede presa, gest extrem de rar din partea sa. Suverana britanică urmează să ia masa la reşedinţa sa de vară de la Balmoral, alături de nepotul său, prinţul William, şi soţia acestuia, Kate.

Manifestări în onoarea reginei

Chiar dacă regina a ales sobrietatea, caracteristică imaginii domniei sale marcate de reţinere, sunt prevăzute numeroase manifestări în cursul zilei, în onoarea celei pe care britanicii o consideră „cea mai mare regină" a lor, potrivit unui recent sondaj YouGov. Domnia Elisabetei a II-a "va fi apreciată ca o reuşită incredibilă, regina rezistând atât de bine pe tron de-a lungul unei perioade marcate de atâtea schimbări sociale şi economice majore", arată ziaristul şi scriitorul Andrew Gimson.

Premierul David Cameron a salutat deja "recordul extraordinar" pe care îl va stabili regina. "În ultimii 63 de ani, Majestatea Sa a fost o stâncă de stabilitate", a spus liderul conservator într-un comunicat. "Abnegaţia sa şi simţul datoriei i-au adus admiraţia, nu numai a britanicilor, ci a lumii întregi", a adăugat şeful guvernului de la Londra.

Deputaţii îşi vor întrerupe lucrările parlamentare în jurul orei 10:30 GMT pentru a-i aduce un omagiu, în timp ce la aceeaşi oră, clopotele de la Westminster Abbey vor bate în centrul Londrei. Pe Tamisa, barja regală "Gloriana" va fi urmată de o procesiune de vase, a cărei trecere va fi salutată cu salve de tun trase de pe "HMS Belfast", navă de război transformată în muzeu. Londonezii vor putea citi pe BT Tower mesajul "Long may she reign" ("Să domnească multă vreme").

Echipe de televiziune au fost autorizate, pentru prima oară, să se instaleze pe peluzele palatului Buckingham.

Recordul a prilejuit şi alte iniţiative, precum cea a artistului Quentin Devine, care a realizat portretul reginei din 1952 de monezi de un penny. Cifra 1952 reprezintă anul când Elisabeta a II-a a urcat pe tron.

În acest cor de laude există totuşi şi voci critice la adresa suveranei britanice. Organizaţia anti-monarhistă Republic a lansat o campanie pe Twitter, #stopthereign (să punem capăt domniei), apreciind că, în loc să îşi sărbătorească regina, britanicii ar face mai bine să se gândească la "o reformă democratică radicală", încheie AFP