Francul elveţian a depăşit, astăzi, valoarea de 4 lei, potrivit cotaţiilor oficiale anunţate de Banca Naţională a României (BNR). Cursul oficial de astăzi este 4,0221 lei pentru un franc elveţian.
Astfel, francul elveţian se apropie tot mai mult ca valoare de moneda unică europeană. Un euro a fost cotat, astăzi, de BNR la 4,2670 lei, în scădere cu 0,5% faţă de cotaţia de ieri, când un euro valora 4,2442 lei.
Francul elveţian se află pe un trend de apreciere în ultimele zile pe piaţa valutară internaţională. Astăzi, francul elveţian s-a apreciat cu 1% faţă de moneda europeană, ajungând la un curs de 1,0597 franci/euro.
Alături de euro, dar şi de alte opţiuni de investiţii, francul elveţian se numără printre instrumentele de investiţii care s-au dovedit câştigătoare în această perioadă de scăderi pe pieţele financiare.
Leul, mai slab şi faţă de dolar
Preţul gramului de aur a continuat să crească, de la 163,09 lei ieri până la 170,3453 lei în cotaţia oficială de astăzi a băncii centrale.
Chiar dacă bursele de peste Ocean au închis , aseară, în scădere, leul s-a depreciat şi faţă de dolarul american. Astfel, BNR a anunţat, astăzi, un curs de referinţă de 2,9892 lei pentru un dolar SUA, faţă de cursul de ieri de 2,97768 lei/dolar.
Francul, un pericol pentru economia Elveţiei
Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a adoptat, recent, măsuri dure pentru a deprecia francul elveţian, spunând că moneda este masiv supraevaluată şi ameninţă economia ţării, potrivit AP.
Banca Elveţiei a anunţat, săptămâna trecută, că va reduce ratele de creditare interbancară de la 0,0-0,75% la 0,0-0,25%, şi va creşte semnificativ lichidităţile pe piaţă.
Moneda elveţiană s-a apreciat încontinuu în ultimul an, iar acest fenomen îi afectează negativ pe exportatorii elveţieni. De la începutul anului, francul elveţian s-a apreciat semnificativ în raport cu euro şi cu dolarul american.
"Banca Centrală a Elveţiei consideră că francul elveţian este în prezent masiv supraevaluat. Actuala apreciere a francului elveţian ameninţă dezvoltarea economiei şi sporeşte riscurile referitoare la stabilitatea preţurilor în Elveţia. SNB nu va tolera o înăsprire continuă a condiţiilor monetare şi va lua măsuri împotriva aprecierii francului elveţian", se arată într-o declaraţie a SNB.
Recent, Banca Centrală a Elveţiei şi-a menţinut estimările privind creşterea economiei la aproximativ 2% în acest an şi a prognozat o inflaţie de 0,9% în 2011, de 1% în 2012 şi 1,7% în 2013. CITIȚI ȘI:
- După un val de optimism, bursele europene trec pe minus
- Coşmarul creditului în franci elveţieni. Ce soluţii ai
- Ai coșmaruri de la creditul în franci elveţieni? Vezi ce soluții îți propune banca
- Ce motive de bucurie mai au românii cu credite în franci
- "Criza cea mai gravă din 1945". Salvarea împotmolită de birocraţie