RECORD de turiști pe LITORAL. Peste UN MILION. În 2017, VACANȚE mai SCUMPE

Numărul turiștilor români care și-au petrecut vacanța în acest an pe litoralul românesc a depășit 950.000, în creștere cu 11% față de anul trecut, în timp ce turiștii străini au venit cu 10% mai mulți, ajungând la 50.000. Astfel, numărul total de turiști cazați în structurile clasificate de primire turistică de la malul mării a depășit un milion de persoane, cifră record în ultimii opt ani, potrivit unei analize a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Numărul record de turiși s-ar datora rezultator beneficiilor fiscale, printre care reducerea TVA-ul la alimentație și lărgirea conceptului de cazare. “Toate acestea se datorează eforturilor depuse de membrii FPTR în ultima perioadă. La acestea,  se adaugă și vremea bună din vârf de sezon, dar și contextul politic internațional, ceea ce făcut ca numărul de turiști să crească față de anul trecut”, este de părere Dragoș Răducan, primvicepreședintele FPTR.

Punctele slabe ale acestui sezon estival sunt, potrivit conducerii FPTR,  neintroducerea impozitului specific și "boicotul CNADR", care a afectat stațiunile din sudul litoralului, prin tergiversarea de 7 ani a lucrărilor la podul de la Agigea. Acestora li s-a adăugat boicotul CFR, "victimele" fiind tot stațiunile din sud, prin neintroducerea de garnituri suficiente pe această rută, iar peste toate s-a resimțit puternic nepăsarea autorităților locale față de aspectul stațiunilor.

Hotelierii susțin că pentru turismul de sejur prețurile vacanțelor nu au crescut sau au crescut nesemnificativ în ultimii ani. Insa, având în vedere cererea mare, pentru turismul de weekend și alte sărbători legale, tarifele au crescut în acest sezon. În schimb, trăgând linie, pe total sezon tarifele nu au fost sensibil mai mari comparativ cu anul trecut. În lunile iulie și august, o parte din marii turoperatori nu au mai avut la vânzare spații de cazare în foarte multe structuri de primire turistică.

FPTR estimează că în 2017, având în vedere realizările și profitul obținut în 2016, o parte dintre hotelieri ,în special din nordul zonei Mamaia și sudul litoralului, vor fi interesați de noi investiții. Iar conjuctura internațională se arată a fi în continuare favorabilă dezvoltării turismului intern și a incoming-ului. După experiența ultimelor sezoane, estimăm, de asemenea, că și anul viitor va scădea ponderea vânzărilor de vacanțe la mare prin agențiile de turism, ajungând pentru prima dată în ultimii   25 de  ani să acopere mai puțin de jumătate din totalul vânzărilor.

Potrivit analizei FPTR, „anul 2017 va fi primul de după 2008 în care va avea loc o creștere semnificativă a tarifelor, deoarece în perioada 1 iunie - 26 august 2017 estimăm că vor fi foarte puține spații de cazare disponibile, și acestea numai în anumite hoteluri din sudul litoralului, deci va fi o mare presiune pe cerere în vârf de sezon. Tarifele vor crește și pentru că s-au majorat cheltuielile hotelierilor: au crescut salariile, cu o medie de 20%, iar prețurile alimentelor s-au majorat treptat, dar semnificativ”.