Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) recomandă României să treacă la un sistem de impozitare progresivă, astfel încât contribuțiile sociale să fie direct proporționale cu venitul încasat. Din cauza contribuțiilor sociale mari, care înghit 35% din venitul brut, mulți români continuă lucreze „la neagru”, spune Mathias Cormann,secretarul general al OCDE.
Ce poate face România pentru ca oamenii să nu mai lucreze „la negru”.OCDE: „Să renunțe la excepțiile fiscale”
Mathias Cormann, șeful OCDE, spune că România ar trebui să renunțe la excepțiile fiscale, dacă intenționează să-și crească veniturile.
„Sunt multe lucruri pe care credem că România ar trebui să le facă edem că România ar trebui să elimine un număr destul de mare de excepții fiscale care nu sunt bine motivate, excepții de la plata impozitul pe venit, excepții de la palta taxelor care revin companiilor și unele excepții când vine vorba de TVA. În acest moment, viziunea noastră este că în România există posibilitatea de a analiza nivelul de impozitare, dar și de a analiza, de asemenea, mixul de impozite și modul în care este conceput sistemul fiscal. Iar acesta este cu siguranță un aspect pe care îl includem în cadrul evaluării noastre”, a declarat Mathias Cormann, secreatrul general OCDE, pentru Digi24.
Pe de altă parte, reprezentanții Comisiei Europene recomandă ca României să renunțe la supraimpozitarea microîntreprinderilor, cerință pentru accesarea fondurilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR).
Ministrul Finanțelor nu susține impozitarea progresivă
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că impozitarea progresivă nu este benefică pentru statul nostru, însă,„pledează” pentru cota unică, deoarece încurajează forța de muncă.
Boloș spune că impozitarea progresivă înseamnă ca oamenii să plătească mai mult statului,lucru care nu ar fi de dorit nici măcar în cazul oamenilor cu venituri mici.
„Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni, e adevărat că la cei cu venituri mici mai puțin, la cei cu venituri mari iei mai mult, dar tot iei bani, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, conform sursei citate.