Cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr au fost alarmați în privința unei mari probleme din cauza căreia producția ar putea să scadă considerabil.
Potrivit Bloomberg, virusul îngălbenirii sfeclei este un nou motiv de îngrijorare pentru cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr.
Astfel, cultivatorii de sfeclă de zahăr întâmpină o nouă problemă, după ce au fost acaparați de prețurile extrem de scăzute și cu o primăvară secetoasă care a afoectat plantele. Acest virus ar putea reduce producția cu până la 25% în Franţa şi chiar mai mult în Germania.
Lupta împotriva acestui virus a devenit mai dificilă după ce în 2018 Uniunea Europeană a interzis utilizarea neonicotinoidelor, un insecticid vinovat pentru uciderea albinelor. Virusul îngălbenirii sfeclei riscă să reducă producţia de zahăr a UE, pentru al treilea sezon, după ce colapsul preţurilor în urmă cu câţiva ani a dus la diminuarea suprafeţelor cultivate şi a forţat închiderea unor fabrici.
„Este clar că aceasta va fi o problemă uriaşă în Franţa şi situaţia este îngrijorătoare. Nu mai putem să ne aşteptăm la randamente apropiate de media ultimilor cinci ani. Chiar dacă vom avea vreme bună în iulie şi august, asta nu va ajuta sfecla afectată să revină la o condiţie normală”, a declarat Timothe Masson, agronom la Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa, Timothe Masson.
Principalul producător european este Franța, dar producția de sfeclă de zahăr din Hexagon riscă să scadă cu 25% până la 3,3 milioane tone în sezonul care va începe în octombrie, susţine Timothe Masson. Pierderile ar putea ajunge până la 30% în Germania şi la 50% în Belgia, susţin asociaţiile de cultivatori VSZ şi CBB.
„Aceasta este o situaţie excepţională cu care nu ne-am confruntat în ultimii 30-40 de ani. Consecinţele economice pentru cultivatori sunt dramatice”, a declarat Peter Haegeman, secretarul general al asociaţiei cultivatorilor belgieni CBB.
Pentru a lupta împotriva acestui virus, fermierii au apelat deja la insecticide alternative, însă acestea nu sunt la fel de eficiente precum neonicotinoidele, susţine Fred Zeller, director la Asociaţia cultivatorilor germani VSZ. Deşi cultivatorii se aşteptau să apară mai multe cazuri de virusul îngălbenirii sfeclei, viteza şi amploarea cu care s-a răspândit virusul i-a luat în surprindere pe mulţi, a spus Zeller.
Cu toate acestea, o reducere a producţiei de sfeclă ar trebui să susţină preţurile la zahăr în UE, susţine Francois Thaury, analist la firma franceză de consultanţă Agritel. În luna mai producătorul german de zahăr Suedzucker AG prognoza că preţurile în regiune ar urma să crească în următorul an pe fondul deficitului iar rivalul Nordzucker AG se aşteaptă ca piaţa să se îmbunătăţească, potrivit Agerpres. (FOTO: agro.basf.ro)