Deşi toată lumea vorbeşte despre producţia record de cereale din acest an, nu acelaşi lucru se poate spune despre numărul animalelor deţinute de crescătorii români.
Efectivele de porcine şi bovine au scăzut în acest an în mod semnificativ faţă de anul trecut, potrivit datelor primite de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, numărul de bovine a scăzut în luna iunie cu 15,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 2,1 milioane de capete, faţă de 2,5 milioane în 2010. Numărul este într-o continuă scădere în ultimii cinci ani. În 2008, existau 2,7 milioane bovine, iar în 2006 aproape 3 milioane. Astfel, efectivele de bovine din România a scăzut cu aproape 17% în numai patru ani.
Numărul de porci a înregistrat şi el un minus important, de 2,2% în mai 2011 faţă de mai 2010, până la 4,6 milioane capete. În 2009, numărul lor era de circa 5,8 milioane, în 2008 de 6,13 milioane, 6,54 milioane în 2007 şi 6,8 milioane în 2006. În cazul porcinelor, reducerea este de aproximativ o treime în patru ani.
De ce scade şeptelul
Printre explicaţiile avansate atât de fermieri, cât şi de oficialii Ministerului Agriculturii se numără lipsa exporturilor, trecerea animalelor în exploataţii agricole de subzistenţă şi lipsa sprijinului pentru fermierii români.
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a afirmat recent că membrii Asociaţiei Patronatelor din Industria Laptelui trebuie să-şi revadă atitudinea faţă de crescătorii de animale în sensul sprijinirii producţiei interne în detrimentul laptelui de import. Acesta a avertizat asupra faptului că se fac profituri uriaşe în acest sector, în condiţiile în care situaţia crescătorilor de pe plan local este una delicată.
Ministrul Valeriu Tabără a vorbit însă recent despre posibilitatea reluării exporturilor de carne de porc, fapt ce va duce la relansarea acestui sector.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
Românii au tot mai multe oi O excepţie este reprezentată de efectivele de ovine, care au crescut în ultimii ani în principal datorită subvenţiilor acordate crescătorilor. Astfel, numărul ovinelor este estimat în prezent la circa 9,4 milioane. În 2010, datele arată un număr de circa 9,3 milioane, în 2009 de 9,1 milioane, în 2008 de 8,8 milioane, iar în 2007 de 8,4 milioane.