Recolta 2010: printre butoaiele cu cel mai scump vin din ţară

Vinurile roşii, seci, vor ieşi bune anul acesta. Producţia e mai mică decât anul trecut, dar cei de la Casa DaVino spun că esenţială la vin e calitatea şi nu cantitatea.

Lui Bogdan Costăchescu îi place să creadă că DaVino, vinul pe care îl produce împreună cu asociatul său, Dan Balaban, nu este doar cel mai scump, ci şi printre vinurile de care România poate fi mândră.

  • "Afară, o sticlă cu vin porneşte, în restaurant, de la 25 de euro şi s-ar putea să bei ceva foarte prost, la noi atât costă cel mai bun".

DaVino, apărut cu 10 ani în urmă, e o afacere în doi: unul care ştie cum se face vinul şi unul care ştie cum se vinde. "Au intrat foarte mulţi în afacerea asta, pe cei care sunt pasionaţi îi înţeleg. Mulţi au renunţat. La prima vedere pare simplu, însă trebuie să investeşti, nu tragi mustul şi a ieşit vinul. Şi după ce-l faci, ca să vinzi sticla aia nu e deloc simplu", crede Bogdan Costăchescu.

Niciun microb nu pătrunde în cramă

DaVino e făcut din struguri de Ceptura, de lângă Prahova. În cramă, construită chiar în apropiere de dealurile viticole, strugurii au nevoie de curăţenie lună, ca în farmacie.

"E imperios necesară pentru vin. Spălăm cazanele mai bine decât farfuria de acasă, orice mic microb îţi poate compromite tot vinul", spune Costăchescu. Cum vin în lădiţe, strugurii sunt imediat băgaţi la procesat, fiecare minut câştigat fiind importat. Şeful casei de vinuri explică:

  • "Avem reguli stricte: strugurii să nu fie puşi în saci pentru că se strivesc, iar data culesului nu se stabileşte în funcţie de cum zice vecinul, ci fix când se coace strugurele".

EVZ a surprins exact momentul culesului. Când ajung la cramă, din lădiţe, strugure cu strugure, se sortează, boabele sunt scoase de pe ciorchini automatizat şi apoi sunt zdrobite. Până să iasă vin, mustul e pus la fermentat în vase imense din inox. În final, cel roşu e trecut la odihnă în butoaie din stejar şi "nu pleacă mai devreme de 2 ani de maturare". Soiurile roze şi alb intră în restaurante mai devreme, la începutul anului viitor.

Sticle umplute cu gaz inert

Şi la îmbuteliat sunt folosite secrete de fabricaţie. Pentru că aerul dăunează vinului, înainte de îmbuteliere, maşinăria de la DaVino bagă în sticle gaz inert "şi dacă sticla se fisurează un pic, nu curge vin din ea". Acum, DaVino a ajuns la 52 de hectare de vie şi cumpără cam 15% din necesarul pentru producţia de vin.

  • "Ne-a fost greu cu viticultorii de la care cumpărăm. În timpul monitorizării, încercăm să le explicăm să facă producţie la jumătate, ca să iasă calitate, iar noi le plătim dublu, deci n-ar pier de nimic. La viţa-de-vie e ca la o căţea: dacă face numai 6 pui, vor fi sănătoşi şi hrăniţi bine. Dacă face 12 pui, 2-3 vor muri, iar alţi 2-3 vor fi rahitici", explică specialistul.

La DaVino, în jur de 250.000 de litri ar fi estimarea pentru producţia de anul acesta.

LA VIN. Specialiştii estimează că va fi unul dintre cei mai slabi ani FOTO: CODRIN PRISECARU

PRODUCŢIE MAI MICĂ CU 20%

Vinurile de anul acesta vor fi mai degrabă seci

Recolta de struguri de vin va fi mai mică anul acesta. Motivele le reprezintă fluctuaţiile de temperatură, ploile abundente, mana, grindina şi, în ultima perioadă, graurii care au dat iama în plantaţiile de viţă-de-vie.

  • "Deşi pare amuzant la prima vedere, sunt foarte periculoase. Vin în stoluri mari şi atacă suprafeţele plantate cu struguri roşii. În câteva minute îţi chelesc 2 hectare", spune Bogdan Costăchescu de la DaVino.

Feteasca Neagră, soiul cel mai afectat

Cele mai mari probleme de anul acesta rămân legate de condiţiile meteorologice. Cea mai afectată a fost zona Moldovei, în special Vrancea. La Vaslui, de exemplu, şeful Direcţiei judeţene de Agricultură spunea recent că, dacă anul trecut s-au obţinut 4.813 kilograme la hectar, anul acesta se estimează doar 3.000 la hectar.

La Dealu Mare, din cauza vremii, s-a întârziat perioada de cules a strugurilor roşii. Specialiştii estimează că acesta ar fi cel mai prost an din ultimii trei din punct de vedere al producţiei. "Recaş şi Dobrogea au fost mai ferite de aceste probleme, nu au fost afectate foarte tare. Probabil, din cauza lipsei de zahăr din struguri vor fi foarte multe vinuri seci", explică Radu Rizea, unul dintre specialiştii vinul.ro.

Din primele concluzii, cel mai afectat soi va fi Feteasca Neagră. "S-ar putea să avem o calitate mai bună la cele care au coacere timpurie, vinuri albe - Fetească Albă, Fetească Regală sau Sauvignon Blanc", mai spune Rizea.

În ceea ce priveşte vinul roşu, avantaje ar putea avea Cabernet şi Merlot. Un alt aspect remarcat de specialişti este faptul că multe dintre soiurile de anul acesta, din cauza vremii, îşi vor pierde foarte mult şi din aromă.

Chiar dacă producţia va fi mai mică faţă de 2009, care a fost un an de excepţie, reprezentanţii industriei vinului cred că preţurile sticlelor la rafturile magazinelor nu vor suferi modificări.

Producţia ar fi mai slabă faţă de 2009 cu aproximativ 20%, când s-au înregistrat 6 milioane de hectolitri.