Povestea cuplului din filmul „Strălucirea eternă a minţii neprihănite“ are poezia clipurilor regizate de celebrul Michel Gondry.
Unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste din istoria cinematografiei, „Strălucirea eternă a minţii neprihănite“ („Eternal Sunshine of the Spotless Mind“) este rezultatul colaborării a doi cineaşti excepţionali: scenaristul Charlie Kaufman şi regizorul Michel Gondry.
Inepuizabil în fantezie şi cu un spirit ludic de invidiat, Gondry e unul dintre cei mai bine cotaţi regizori de reclame şi videoclipuri. În Cartea Recordurilor, figurează cu cel mai premiat clip din istorie, „Drugstore“ (1994) pentru Levi’s.
Michel Gondry (44 de ani) s-a născut la Versailles într-o atmosferă cât se poate de muzicală, cu un tată care vindea chitare şi un bunic care a inventat unul dintre primele sintetizatoare. După o scurtă carieră de baterist în formaţia Oui Oui, s-a apucat de animaţie şi clipuri. Aşa l-a „reperat“ Björk, care i-a cerut un videoclip pentru „Human Behaviour“. În scurt timp, l-au solicitat Lenny Kravitz, Massive Attack, Daft Punk, Beck şi Rolling Stones. Fără compromisuri Înainte de „Strălucirea eternă“, Gondry îşi pusese la încercare talentul de regizor de cinema o singură dată, cu „Human Nature“ (2001), considerat mult prea sofisticat şi pe alocuri exagerat, motiv pentru care încasările n-au depăşit 700.000 dolari în Statele Unite. Cu „Strălucirea eternă...“, Gondry a ajuns la inima publicului, după ce i-a cucerit pe critici. De la un buget de 20 de milioane de dolari - care l-a constrâns să fie extrem de creativ - a ajuns la încasări de 70 de milioane.
„Prefer să cheltui mai puţini bani decât să fiu forţat să fac compromisuri. În felul acesta, am control total asupra filmelor mele“, spunea cineastul. Succesul de casă este dat şi de distribuţia selectă: Kate Winslet, Jim Carrey, Mark Ruffalo, Elijah Wood şi Kirsten Dunst. Cel mai recent film al său, „Arta viselor“, a ajuns toamna aceasta în cinema. Stil aparte Gondry şi-a exersat un stil aparte de a filma. Deşi are la îndemână tehnica digitală, preferă să exploateze original efectele pe care le produce o cameră de filmat clasică. Unele dintre cele mai bizare secvenţe - cum e cea în care Joel „în miniatură“ se ascunde sub masa din bucătărie - sunt rezultatul unor trucuri realizate cu o cameră clasică.
Adept al improvizaţiei, Gondry şi-a lăsat actorii să se mişte liber, controlându-şi în acelaşi timp cameramanii printr-un sistem audio. Scenele se recreau adeseori complet diferit de cele anterioare, iar printre imaginile selectate la montaj se regăsesc unele filmate la repetiţii. IDEE DE FILM „Delete“ la iubire „Pentru că aveam, la acea vreme, probleme în dragoste, ideea mi s-a părut extraordinară“, mărturisea Michel Gondry. Ideea unui aparat care ar şterge din memorie doar amintirile dureroase s-a concretizat într-unul dintre cele mai poetice filme de dragoste. Când nu-şi mai pot salva relaţia, Clementine Kruczynski (Kate Winslet) şi Joel Barish (Jim Carrey) apelează la cabinetul Lacuna Inc. La jumătatea drumului, Joel se răzgândeşte şi încearcă să se salveze refugiindu-se cu iubita sa în amintirile din copilărie.