O întâmplare reală din Primul Război Mondial a fost inclusă într-o reclamă de Sărbători.
Şi acesta nu este doar începutul, ci expansiunea unui nou trend în cadrul a tot ceea ce înseamnă „comercial” şi „publicitate”. Un trend care „implică” imaginaţie, metaforă şi intuiţie. Prin urmare, „ambalajul” este povestea, şi nu e deloc simplu.
Cea mai bună
Unul dintre exemple îl constituie faptul că Sainsbury’s – companie britanică ce deţine al treilea lanţ de magazine din ţară ca mărime, a folosit o întâmplare adevărată, petrecută pe front, în ziua de Crăciun din 1914.
În condițiile în care anul 2014 pare să fi stat, destul de mult, sub semnul confruntărilor militare, nu e de mirare că tema războiului a ajuns să fie exploatată și în cazul reclamelor pentru Crăciun.
Spotul a fost considerat de către Business Insider drept „cea mai bună reclamă de Crăciun a unui lanţ de magazine din Marea Britanie”. Cum se „manifestă” storytelling-ul în acest caz? Spotul relatează povestea acelei zile de Crăciun, când soldaţii din armata britanică şi cea germană au lăsat la o parte armele, au ieşit din tranşee şi au făcut schimb de cadouri, cântând împreună colinde de Crăciun.
O ciocolată
Soldaţii au jucat, de asemenea, un meci de fotbal, care este redat în reclama realizată de firma de publicitate AMV BBDO pentru compania Sainsbury’s. Singurul produs comercial ce apare în reclamă este o ciocolată, pe care un soldat englez i-o oferă unui german ca dar de Crăciun. Supermarketurile Sainsbury’s au colaborat cu Legiunea Regală Britanică pentru a pune în vânzare ciocolata respectivă, cu aspect vintage, care se va vinde cu 1 liră sterlină, profiturile urmând să fie donate.