Zeci de „bătrâne” maşini de spălat Albalux, frigidere Arctic şi televizoare Diamant au fost conduse ieri, pe ultimul drum, pe liniile de dezasamblare ale celei mai mari fabrici de reciclare din sudestul Europei.
Cu o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, imensa unitate GreenWEEE International de la Frasinu, lângă Buzău, a fost inaugurată, în prezenţa autorităţilor locale, care au salutat plasarea oraşului lor pe „harta verde a Europei”.
Investiţie „cu ţintă”
Pe cele cinci linii de tratare şi dezasamblare, dotate cu echipamente de ultimă generaţie, pot fi reciclate maximum 50.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) pe an, de trei ori mai mult decât s-a colectat anul trecut, în România.
„E o investiţie pe termen lung, care va ajuta România să-şi atingă ţinta de 4 kilograme de DEEE-uri reciclate pe cap de locuitor, în condiţiile în care neîndeplinirea acesteia poate atrage amenzi de 200.000 de euro pe zi de la UE”, a declarat directorul general al GreenWEEE, Marius Costache. Cu excepţia echipamentelor de iluminat, care vor intra „pe linie” din 2010, fabrica reciclează 9 din cele 10 DEEE-uri menţionate de legislaţie, între care electrocasnicele mari şi aparatele de uz casnic mici, echipamente IT, dispozitive medicale sau distribuitoare automate.
Fabrica, o investiţie de 10 milioane de euro, va trata anul acesta 10.000 de tone de DEEEuri, urmând să atingă capacitatea maximă în 2013. „Dacă nu vom avea cantităţi suficiente, putem aduce şi din spaţiul UE, însă dorim să rezolvăm problemele României şi nu ale altora”, a subliniat directorul GreenWEEE.
Recuperare de 95%
Deşeurile vin prin colectare directă de la populaţie, colectorii autorizaţi, sistemul buy-back al marilor retaileri, dar şi prin campaniile de tip Marea Debarasare. Materiile prime secundare rezultate sunt metalul, care ia drumul topitoriilor, plasticul, destinat producătorilor de materiale plastice, sticla, pentru fabricarea tuburilor catodice, şi spuma poliuretanică.
Fabrica recuperează 95% din materialele reciclabile, restul reprezentând substanţe periculoase (freon, plumb şi cadmiu), incinerate sau depozitate în locuri special amenajate. Green WEEE este, de altfel, şi primul reciclator din România care tratează frigiderele cu freon. „DEEE-urile au o rată de creştere de patru ori mai ma re decât deşeurile municipale, dar sunt de zece ori mai nocive”, mai a ra tă Costache. Compania sa face parte din grupul Romcarbon SA Buzău, care intenţionează ca, până la anul, să dezvolte primul parc industrial de reciclare din România.