Un nou episod din isprăvile ex-procurorului DNA Mircea Negulescu, zis "Portocală" ne arată astăzi cum se juca acesta cu identitățile martorilor protejați, cum erau folosiți ca să se inventeze noi dosare penale. Totul pentru ca acesta să ajungă în patul Pisicuței, ba mai mult, ca să ajungă Procuror General.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procuroarea Adina Florea "s-a constatat că inculpatul NEGULESCU Mircea a atribuit identități protejate în dosarul nr. 189/P/2014 al PCA Ploiești, după cum urmează:
‐ ALEXE Răzvan, prin ordonanța nr. 189/P/2014 din 14.04.2014, atribuindu- i-se pseudonimul de ”Ciobanu Costin”, persoană care are și calitatea de inculpat în aceeași cauză penală aflată, în prezent pe rolul Tribunalului Prahova – dosar nr. 4564/105/2017.
‐ STROE Cecilia Cristina, prin ordonanța nr. 189/P/2014 din 14.04.2014, atribuindu-i-se pseudonimul de ”Olteanu Marius”.
‐ VAIDA Mihai Florian, prin ordonanța nr. 189/P/2014 din 14.05.2014, atribuindu-i-se pseudonimul de ”Grigore Ioana”.
‐ NECULCEA Dan, prin ordonanța nr. 189/P/2014 din 12.05.2014, atribuindu-i-se pseudonimul de ”Vasile Marian”24
‐ PREDA Eduard Emanuel, prin ordonanța nr. 189/P/2014 din 13.05.2014, atribuindu-i-se pseudonimul de ”Ivan Mihai”.
‐ URZEALĂ Adrian Valentin, căruia i s-a atribuit pseudonimul de ”Stan Alexandra”.
‐ CHIRU Marius, prin ordonanța nr. 189/P/2014 din 14.04.2014, atribuindu-i- se pseudonimul de ”Panait Alexandra”.
(...)
"La data de 14.04.2014, inculpatul NEGULESCU Mircea, în calitate de procuror de caz în dosarul nr. 189/P/2014 al PCA Ploiești a consemnat declarația numitului ALEXE Răzvan sub pseudonimul de ” Ciobanu Costin”, filele 98-100, vol. II, dosar urmărire penală, cu intenția vădită de a ticlui probe nereale, în sensul de a crea aparenţa unei situaţii care să constituie fapte prevăzute de legea penală care să fi fost comise de persoana vătămată COSMA Vlad Alexandru şi cu scopul de a determina punerea sub învinuire a persoanei vătămate COSMA Vlad Alexandru, în calitate de participant la activitatea infracțională pretins derulată de reprezentanții SC ALLIANSO BUSINESS PARK SRL, respectiv de către administratorul acestei persoane juridice, și anume de către UȘURELU Petrică Lucian.
Iată un fragment din declarația pe care Răzvan Alexe o dădea în calitate de martor cu identitate protejată despre Răzvan Alexe...
”În cursul lunii martie 2012 am fost angrenat în organizarea alegerilor locale care au avut loc în luna iunie 2012 pe raza județului Prahova.
Cu ocazia acestor activități am luat la cunoștință despre faptul că UȘURELU Petrică, zis Patrik, cunoscut ca fiind patronul SC PIRITEX SRL, fiind un susținător al campaniei electorale pentru PSD, a fost contactat de către staful de campanie printre care liderii cunoscuți ai acestuia erau Vlad Cosma și Răzvan Alexe, în vederea sprijinirii și susținerii logistice și financiare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui Consiliului Județean Prahova și a primarilor PSD în județul Prahova (...) Printre persoanele prezente în incinta parcului care ar putea avea la cunoștință despre tranzacția respectivă sunt și Alexe Răzvan, Păvăleanu Marcel, David Viter, suma predându-se în fața depozitului, unde în fapt i-a fost înmânată lui Vlad Cosma”.
Se observă că sub identitatea protejată de ”CIOBANU Costin”, ALEXE Răzvan a declarat, în calitate de martor, despre inculpatul ALEXE Răzvan."
Totodată, procurorul "Portocală" "a avut un limbaj colocvial în dialogul pe care l-a purtat cu ALEXE Răzvan și că i-a solicitat să spună ceva efervescent despre familia Cosma”.
Referitor la ceea ce ar fi trebuit să spună despre familia Cosma, ALEXE Răzvan a relatat magistratului judecător faptul că inculpatul NEGULESCU Mircea a folosit următoarea exprimare: „Te-am prins pe tine, sunt cu o gheruţă în Vlad Cosma, mă caţăr până la Mircea Cosma, şi de acolo sar în patul pisicii, pisica fiind Andreea Cosma”.
Dosarul era o gogomănie, așa cum avea să-l caracterizeze în calitate de martor procurorul de caz care a instrumentat dosarul nr. 426/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, respectiv Ceort Cătălin Nicolae:
"(...) Aceste procedee probatorii se concretizau în declarații consemnate pe formulare tipizate specifice declarațiilor de martor și care erau atașate la dosar în fotocopii, în condițiile în care acele declarații fuseseră consemnate fără să se dispună începerea urmăririi penale și fără să fi fost atașate în original. Mai mult, declarațiile constituiau, de fapt, un șablon, conțineau informații identice și, de asemenea, erau consemnate sub identități ale unor persoane din lumea scenei și ecranului românești.
Din experiența mea de procuror am realizat că este vorba despre niște ”gogomănii”, fără nicio legătură cu infracțiunile pentru care se sesizase dumnealui. Menționez că domnul Negulescu Mircea a discutat cu mine despre acest dosar și mi-a spus că este un dosar extrem de complex de evaziune fiscală cu care este hotărât ”să rupă în două județul Prahova și, drept finalitate, acest dosar l-ar fi propulsat la vârful ierarhiei în Ministerul Public, respectiv ar fi ajuns procuror general."
Urmarea mâine...