Recesiunea Spaniei sărăceşte România

Spania a intrat oficial în recesiune, după ce economia a scăzut cu 1% în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut. În aceste condiţii, românii se văd nevoiţi să se întoarcă acasă.

Astfel, cea de-a cincea economie ca mărime din Europa, a înregistrat în cel de-al treilea trimestru al anului trecut o scădere de 0,2% faţă de al doilea trimestru din 2008. După două trimestre consecutive de scădere economică, s-a instalat recesiunea.

Şi Italia, ţară în care trăiesc peste 1 milion de români, a intrat în recesiune. Alt val de români se vor întoarce acasă şi din această ţară. 

Intrarea în recesiune a Spaniei loveşte şi economia românească

Şi asta pentru că anul trecut în noiembrie, numărul românilor care lucrau cu forme legale în Spania se ridica la  aproape 716.000 de persoane, românii fiind cea mai numeroasă categorie de străini care locuiesc în această ţară.

Rămaşi fără slujbă sau cu venituri mult mai mici, românii se vor întoarce în ţară.

Mai puţină valută în România O altă consecinţă a recesiunii din Spania asupra economiei româneşti este aceea că volumul remiterilor de valută ar urma să aibă serios de suferit, în condiţiile în care afacerile românilor merg mai prost sau veniturile celor ocoliţi de concedieri sunt în scadere.

Adrian Vasilescu declara că în primele zece luni ale lui 2008, stranierii trimiseseră în ţară  5,2 miliarde de euro, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se înregistraseră 5,5 miliarde de euro.

Astfel, economia românească se vede lipsită de o sursă importantă de bani.

Scade puterea de cumpărare

În ţară vor intra sume de bani mult mai mici, ceea ce va contribui semnificativ la scăderea puterii de cumpărare a populaţiei, în principal a celei în varstă şi din mediul rural care sunt principalii beneficiari ai banilor stranierilor.

De asemenea, o parte importantă din aceste sume erau investite în piaţa imobiliară şi construcţii. În lipsa acestora, cele două sectoare, intrate deja în criză, vor avea şi mai mult de suferit.

Şi leul va avea de suferit din aceeaşi cauză. O scădere a lichidităţii pe euro va pune presiune pe moneda naţională, aceasta riscând să se deprecieze rapid într-un interval scurt.

UE în recesiune Printre statele europene care au intrat oficial în recesiune se numără: •Marea Britanie •Italia •Suedia •Irlanda

Şi economia Franţei de apropie de recesiune.

Citiţi şi Drama românilor din Spania