Recesiunea nu revine, dar creşterea e slabă

Chiar dacă economia a dat semne de slăbire în al doilea trimestru, producţia agricolă bună şi investiţiile ne vor ajuta să rămânem pe plus acest an.

Industria a slăbit în ultimele luni, ceea ce a făcut ca economia să frâneze în al doilea trimestru, după ce crescuse cu 1,7% în primele trei luni faţă de aceeaşi perioadă din 2010. "Producţia industrială şi construcţiile au frânat creşterea economiei din trimestrul doi", a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, pentru EVZ.

Există, însă, domenii care preiau o parte din rolul jucat anul trecut de industrie, iar economia locală continuă să avanseze. Astfel, agricultura a avut o contribuţie im portantă la creşterea economică din al doilea trimestru, spune Ionuţ Dumitru. Istvan Szekely, negociatorul şef al Comisiei Europene la Bucureşti, spune că investiţiile publice ar putea tura din nou motoarele economiei, opinie susţinută şi de Ionuţ Dumitru.

Lucian Anghel, economistul şef al BCR, crede, însă, că sumele alocate pentru investiţii vor fi reduse, guvernanţii fiind obligaţi să taie din cheltuieli.

Cheltuieli mari, rezultate puţine

Cu toate acestea, atrage agenţia Szekely, România are unul din cele mai mari niveluri de cheltuieli de capital raportat la PIB, iar rezultatele nu se văd. În acest sens, renegocierea contractelor pe infrastructură realizate de autorităţi şi posibilele contracte mai avantajoase pe care România le-ar putea încheia cu China pentru lucrări de construcţii ar putea susţine creşterea economiei.

Raiffeisen Bank estimează pentru al doilea trimestru o creştere economică de 0,2% faţă de primele trei luni şi de 0,8 - 0,9% faţă de trimestrul doi din 2010. BCR întrevede o creştere a PIB cu 0,4% în al doilea trimestru, faţă de lunile anterioare.

Institutul de Statistică a publicat azi datele oficiale privind evoluţia PIB în trimestrul doi. Citiți AICI mai multe.

Atât economistul şef al Raiffeisen Bank, cât şi cel al BCR, consideră că România nu va reintra în recesiune în 2011. În opinia lui Lucian Anghel, trimestrul trei ar putea avea chiar cel mai bun rezultat din întregul an, pentru că evoluţia la care se va raporta acesta, cea din al treilea trimestru din 2010, a fost una slabă, din cauza programului de austeritate demarat atunci de guvern.

Rămânem pe plus, în acest an

Creşterea din 2011 va fi conform estimărilor oficiale. "Industria va avea un aport mai redus decât cel preconizat, iar agricultura, unul mai important", ne-a spus Lucian Anghel. BCR şi Raiffeisen întrevăd creşteri de 2% şi 1,5% pentru 2011.

Însă evoluţia din 2012 ar putea fi compromisă de problemele de la nivel global. "Scăderile de prognoză pentru anul viitor despre care se vorbeşte, de circa 0,2 puncte, de la circa 3,5%, nu sunt dramatice. O evoluţie dramatică ar fi o scădere la doar 2%. Evoluţia e imprevizibilă", conchide Dumitru.

Citiţi şi:

  • Guvernul a revizuit în ușoară scădere estimarea de creștere economică în trimestrul II, la 0,2-0,3%
  • Valeriu Tabără: Marii latifundiari sunt un pericol pentru siguranţa naţională
  • Avertismentul preşedintelui Băncii Mondiale: Economia globabă, intrată într-o "fază şi mai periculoasă"
  • De ce evită Mugur Isărescu cuvântul "criză"