„Rebranding” la porţile Timişoarei

Un student la Arhitectură şi un arhitect au proiectrat, benevol, noi porţi de acces în municipiul Timişoara. Iniţiativa în aparţine unui om de afaceri care s-a săturat să contrazică străinii care credeau că ajung în oraşul „Diego” ori de câte ori intrau în oraş dinspre Serbia. Pe portalul de aici, încă apare o machetă publictară a unei firme de covoare, în locul numelui reşedinţei de judeţ.

Noile portaluri proiectate de specialişti fac apel la cele trei atuuri definitorii pentru capitala Banatului: cetatea - bastionul Therezia, oraşul verde - al parcurilor şi florilor şi oraşul care ştie şi poate să se autosusţină. Dacă propunerea va fi acceptată de consilierii locali, cele 11 căi de acces în oraş, în mare parte „decorate” cu portaluri comuniste şi în rest cu munţi de mizerie ori bălării inestetice, vor fi înlocuite.

Pe amplasamentul lor vor fi montate blocuri - monolit din zidărie atent finisată, preevăzute cu un spaţiu vitrat, iluminat cu spoturi alimentate din panouri fotovoltaice, în care apare numele urbei şi stema Timişoarei. „Am lucrat trei luni la acest proiect, trei zile am inventariat porţile de acces în oraş, le-am fotografiat, apoi am studiat atent care sunt atuurile Timişoarei şi în final am proiectat noile portaluri, ţinând cont de cele constatate”, explică Ionuţ Mirci-Dănicar, student în anul VI la Arhitectură.

Timişorean convins că oraşul în care trăieşte nu este unul anost, a dat curs benevol invitaţiei lansate anul trecut de omul de afaceri Alin Popoviciu. Ajuns între timp deputat, acesta a pus la dispoziţia municipalităţii proiectul său, iar acum urmează ca noile portaluri să treacă prin Consiliul Local. „Intrările în Timişoara pe care le avem nu fac cinste unui oraş de cinci stele, sunt aceleaşi porţi comuniste pe care le mai vedem la oraşele nedezvoltate, nişte monumente care nu ne reprezintă şi care e momentul să fie înlocuite. Străinul care intră în Timişoara pe Calea Şagului e convins că ajunge în oraşul „Diego”, pentru că reclama acestei firme e mai mare decât numele urbei scris pe portalul aferent”, a declarat Alin Popoviciu.

Nu mai respectă graniţele oraşului

După cum spuen tânărul architect care a proiectat intrările, noile portaluri trebuie în primul rând să respecte graniţele corecte ale oraşului, care nu mai corespund cu vechile porţi. Mai mult, spaţiile în care vor intra monoliţii trebuiesc amenajate peisagistic. Toate aceste „pretenţii” ar părea la prima vedere că vor rupe bani grei din bugetul local, însă şi pentru aceasta arhitecţii şi omul de afaceri au o soluţie: firmele care-şi fac reclamă pe porţile actuale ale Timişoarei să plătească construirea câte unui portal nou. „Una dintre intrări o va plăti firma mea”, a declarat Popoviciu. Arhitecţii susţin că producţia unui astfel de monument nu poate costa mai mult de 10.000 de euro.

Lucrări amânate din regimul trecut Timişoara are în total 11 intrări rutiere care arată una mai jalnic decât cealaltă. Au fost construite de comunişti, nebăgate-n seamă de societatea capitalistă,acum fac un contrast groaznic cu oraşul declarat de cinci stele. Pe de o parte, importante intrări nu sunt semnalizate deloc. Între Utvin şi cartierul Freidorf locul portalului comunist de intrare în oraş e ţinut de nişte conducte dezafectate şi ruginite.

Pe Calea Buziaşului, dinspre Moşniţa, trecerea dintr-o localitate în alta nu e semnalizată. În afara unor reclame la câteva societăţi comerciale, şoferul nu găseşte niciun indicator, în timp ce-şi chinuie maşina peste calea ferată nefolosită de decenii.

Intrarea dinspre Vama Moraviţa, de pe drumul European 70, aminteşte de oraşul „Diego”, la cea dinspre Vama Cenad, pe Calea Torontalului, tronează un portal placat cu marmură din loc în loc, flancat de câte un tricolor de pe care se duce vopseaua. În acelaşi timp, Calea Lugojului, aflată tot pe traseul Drumul European 70, cel mai tranzitat drum de către străini, arată jalnic cu fosta gheretă a „miliţianului”, care pe vremuri verifica fiecare şofer. Numai la zece metri mai departe, al treilea panou te anunţă că eşti în Timişoara. CITIŢI ŞI Porţile comuniste ale Timişoarei