Rebeliunea Wagner. Următoarele 24 de ore sunt decisive pentru Rusia. Vladimir Putin riscă să piardă puterea

Averea lui Vladimir Putin a crescut cu peste două miliarde de euro . Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele Vladimir Putin pare să aibă parte de cea mai dificilă zi din toți cei 23 de ani de când se află la putere. Mercenarii Wagner, care au fost pe frontul din Ucraina, sunt hotărâți să ajungă la Moscova pentru a trage la răspundere oficialii ruși. Președintele ar putea pierde tot controlul pe care l-a avut în toți acești ani asupra poporului. Următoarele 24 de ore sunt critice, spun analiștii militari.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a reușit să țină în frâu poporul timp de 23 de ani. După invazia din Ucraina, oamenii au ieșit în stradă și au protestat, însă șeful de stat a intervenit rapid și i-a pedepsit pe toți care i-au criticat deciziile. De data aceasta însă, situația este mult mai tensionată.

Posibilitatea ca Putin să piardă controlul absolut era deopotrivă inevitabilă, dar și imposibilă. Inevitabilă, din cauza gestionării defectuoase a războiului și imposibilă deoarece criticii lui Putin pur și simplu dispar, sau cad de la ferestre ori sunt otrăviți. Cu toate acestea, acum, a cincea cea mai mare armată din lume se confruntă cu un weekend în care îndreptarea armelor asupra colegilor lor soldați este singurul lucru care poate salva elita Moscovei de la colaps, se arată într-o analiză realizată de CNN.

Vladimir Putin părea să țină situația războiului din Ucraina sub control și mulți au crezut că reacțiile liderului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, sunt orchestrate de Kremlin, cu un scop anume. Evenimentele petrecute sâmbătă în Rusia schimbă total modul în care a fost privit schimbul de replici, iar acum este pus la îndoială faptul că totul ar fi fost controlat de Kremlin.

Gruparea de mercenari Wagner a început o lovitură de stat în Rusia

Potrivit analiștilor militari de la CNN, este posibil ca mercenarii Wagner să fi pregătit lovitura de stat cu mult timp înainte. Justificarea acestei rebeliuni a apărut urgent și spontan, după un aparent atac aerian asupra unui lagăr Wagner din pădure, pe care Ministerul rus al Apărării l-a negat.

Evgheni Progojin a vorbit de mai multe ori în clipurile postate pe rețelele de socializare despre începuturile dezastruoase ale războiului: „Rusia nu era amenințată de atacul NATO și rușii nu erau persecutați. Singura decepție pe care a susținut-o a fost aceea că în spatele planului de invazie s-ar afla conducerea Rusiei, însă nu Putin însuși. Forțele Wagner s-au mobilizat foarte repede și s-au mutat rapid în Rostov, iar asta e greu de făcut spontan într-o după-amiază”, scrie CNN.

Analiștii militari susțin că este posibil ca liderul grupării Wagner să fi visat să îl învingă pe Vladimir Putin și să facă o schimbare în fruntea Ministerului rus al Apărării, instituție pe care Prigojin a criticat-o de nenumărate ori. Elita Rusiei se află acum în fața unei alegeri existențiale: între regimul șovăitor al președintelui rus și mercenarul care a fost creat de Putin să îi facă „treaba murdară”, dar care s-a întors împotriva lui.

De ce nu interveni forțele speciale FSB pentru a opri gruparea Wagner

În urmă cu câțiva ani, criticile lui Evgheni Prigojin la adresa conducerii Rusiei ar fi determinat forțele speciale să intervină și să îl elimine. Acum, liderul grupării de mercenari este liber și se îndreaptă hotărât către Moscova. Analiștii politici se întreabă de ce nu intervin forțele speciale ale FSB. „Sunt forțele decimate de război sau nu sunt dornice să-și înfrunte camarazii înarmați și experimentați din Wagner?”, se arată în analiza CNN.

Anul 2023 pare să fie unul plin de vulnerabilități pentru Rusia. Amintim de atacul cu drone asupra Kremlinului care a avut loc în această primăvară. Analiștii susțin că elita din jurul lui Putin ar fi trebuit să se întrebe atunci de ce securitatea a fost atât de slabă. Câteva zile mai târziu, casele mai multor oligarhi ruși au fost vizate de dronele ucrainene. Toate aceste evenimente i-ar putea face să se îndoiască de puterea președintelui.

Deși evenimentele actuale din Rusia par să arate slăbiciune și vulnerabilitate, analiștii militari spun că lucruri se pot sfârși bine pentru Vladimir Putin. Încercările lui Prigojin de a ajunge la Moscova ar putea eșua, iar bazele controlului Kremlinului să nu se prăbușească. Cu toate acestea, președintele ar putea lua decizii iraționale pentru a-și demonstra puterea.

El s-ar putea dovedi incapabil să accepte logica înfrângerii în următoarele luni în prima linie în Ucraina. În același timp, este posibil să nu fie conștient de profunzimea nemulțumirii în rândurile propriile sale forțe armate și să nu aibă un control adecvat asupra acțiunilor lor. Iar poziția Rusiei ca putere nucleară responsabilă se bazează pe stabilitatea în vârf, se mai arată în analiza CNN.