Rebeliunea Wagner. De ce a renunţat Prigojin la rebeliunea militară înainte să ajungă la Moscova

Sursa foto EPA/ARKADY BUDNITSKY

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a considerat că singura modalitate de a-și menține compania ca forță independentă este să se opună Ministerului rus al Apărării, dar în cele din urmă şi-a dat seama că și-a supraestimat forţele. La această concluzie au ajuns au ajuns experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiştii au remarcat că Prigojin a considerat termenul limită al Ministerului Apărării de 1 iulie pentru oficializarea controlului asupra Wagner ca o ameninţare existenţială la adresa supravieţuirii sale politice şi, posibil, personal. Prin urmare, a decis să riște să-și folosească forțele în încercarea de a schimba conducerea Ministerului Apărării ca să nu piardă complet grupul Wagner.

A mizat pe dezertările din armată

Analiștii Institutului consideră că Prigojin ar fi planificat această rebeliune, dovadă fiind coordonarea și rapiditatea mișcărilor Wagner. Experții ISW au mai remarcat că singura speranță reală a lui Prigojin pentru un succes de durată era să asigure dezertarea militarilor de la Ministerul Apărării, lucru care nu i-a reuşit.

Autoritatea lui Prigojin a fost subminată

„Revolta lui Prigojin i-a subminat și mai mult baza de sprijin din comunitatea ultra-naționalistă, guvernul rus și chiar în cadrul grupului Wagner”, au declarat experții.

Totodată, Institutul consideră că Prigojin i-a înfuriat și pe mulți angajați de la Wagner, precum și pe ultranaționaliști care simpatizau grupul Wagner pentru că nu au dus până la capăt „marşul dreptăţii”.

În plus, analiștii cred că acordul la care a ajuns Prigojin cu Lukașenko și Kremlinul va supăra personalul Wagner, deoarece a pus capac pe efoprturile liderului lor de a-i proteja de Ministerul Apărării.

Rebeliunea militară a lui Prigojin

Pe 23 iunie, liderul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că pozițiile mercenarilor săi au fost atacate de armata rusă. Din această cauză, el a anunţat că urmează să-l „oprească” pe ministrul rus al Apărării Şoigu. În după-amiaza zilei de 24 iunie, mercenarii Wagner au ajuns în regiunea Moscovei. Cu toate acestea, la 200 km de la Moscova, Prigojin a decis să renunţe la planul său.

Acest lucru s-a întâmplat după negocierele cu președinte Belarusului, Alexandr Lukașenko. Drept urmare, părțile au ajuns la următorul acord: mercenarilor li se garantează siguranţa, iar Prigojin ar trebui să meargă în Belarus. În același timp, la acuzațiile împotriva lui Prigojin se va renunța, iar cazul va fi închis.