Rebeliunea Wagner. Autorităţile de la Moscova a anunţat începutul unei operaţiuni antiterorise în mai multe regiuni ale Rusiei

Comitetul Național Antiterorism a anunțat introducerea regimului de „operațiune antiteroristă” (KTO) pe teritoriul Moscovei, precum și în regiunile Moscova și Voronej în legătură cu rebeliunea mercenarilor lui Evgheni Prigojin. Acest regim oferă trupelor speciale împuterniciri largi şi limitează drepturilor civililor în perioada fesfăşurării operaţiunii.

Ce înseamnă regimul KTO?

Conform legii federale „Cu privire la combaterea terorismului”, decizia de a introduce regimul KTO este luată de șeful FSB, Alexandr Bortnikov, sau de un alt ofițer de informații în numele şefului său. Cine a luat decizia de această dată încă nu se cunoaşte.

Regimul KTO oferă autorităților drepturi largi: crculaţia civilor este limitată, iar forţele de ordine le vor verifica documentele. Dacă nu nu are acte asupra sa, persoana este dusă la poliție pentru identificare.

La intrarea și ieșirea din zona KTO, oamenii sunt percheziționați. Dacă este necesar, forțele de securitate pot, la discreția lor, „înlătura persoanele şi obiectele din anumite zone”, precum și tractarea mașinilor.

Serviciile speciale mai au dreptul de a asculta convorbirile telefonice și de a citi orice corespondență de pe Internet. Autoritățile pot folosi orice mijloc de transport, indiferent cine este proprietarul, pentru a acorda primul ajutor și a urmări infractorii.

Unitățile de producție care utilizează substanțe explozive, radioactive, periculoase din punct de vedere chimic și biologic pot fi închise temporar.

Pe teritoriul regiunii, poate fi blocată şi comunicarea - atât accesul telefonic, cât și la internet. Dacă este necesar, persoanele pot fi mutate în „zone sigure”. Autoritățile vor fi obligate să ofere locuințe temporare celor care sunt evacuați.

Ofițerii antrenaţi în KTO au dreptul să intre în orice încăpere fără o hotărâre judecătorească.

Poate fi luată de același oficial de securitate care a decis să-l introducă. Pentru a face acest lucru, autoritățile, conform legii, trebuie să elimine toate ameninţările de securitate.

Cât de des este introdus un astfel de regim în Rusia?

Regimul KTO este introdus periodic în diferite regiuni ale Rusiei. Ultima dată, pe 22 mai 2023, a fost anunțat în regiunea Belgorod, după ce soldați ai Legiunii Libertatea Rusiei și ai Corpului Voluntar al Rusiei, formațiuni armate care luptau de partea Ucrainei, au trecut granița. A doua zi, „operațiunea de combatere a terorismului” a fost anulată. La începutul lunii iunie, teritoriul rus a fost atacat din nou, dar în acest caz regimul KTO nu a fost introdus.

În Cecenia, regimul KTO a fost instituit de Boris Elțin, în septembrie 1999, și desființat de Dmitri Medvedev (pe atunci era președintele țării) aproape zece ani mai târziu, pe 16 aprilie 2009.

De asemenea, regimul KTO este utilizat în mod regulat în anumite regiuni din Daghestan, Ingușeția și Kabardino-Balkaria. Deja după începerea războiului, pe 8 februarie 2023, regimul KTO a fost introdus la ferma Petrovsk din teritoriul Stavropol. Apoi, FSB a anunțat că „bandiți înarmați se ascundeau pe teritoriul așezării, plănuind un atac terorist la una dintre gările de cale ferată”. Potrivit serviciului de informații, toți au fost găsiți și uciși. Regimul KTO a fost anulat chiar a doua zi.

Dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna numai în Caucaz. Deci, în 2020, KTO a fost realizat în districtul Cikalovski din Ekaterinburg și districtul orașului Aramil. Apoi, FSB a raportat că la locul operațiunii speciale, forțele de securitate au ucis trei criminali care plănuiau un atac terorist. Regimul KTO a fost apoi anulat la mai puțin de o zi după incident.