Insurgenţii libieni controlează capitala Tripoli, dar dictatorul era, ieri, de negăsit. Toţi ochii comunităţii internaţionale se îndreaptă acum spre viitoarea conducere interimară.
Capitala libiană era, ieri, aproape în întregime, controlată de forţele rebele care, de mai bine de şase luni, luptă pentru a-l înlătura pe Muammar Gaddafi, liderul autoritar aflat la putere de 42 de ani. Trei dintre fiii acestuia - Saadi, Mohammad şi Saif al-Islam, pe numele ultimului existând şi un mandat internaţional de arestare pentru tortură şi crimă - au fost capturaţi de insurgenţi. "Era Gaddafi a luat sfârşit", a proclamat Mustafa Abdul Jalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), entitatea politică în care sunt organizaţi rebelii şi care va asigura, cel mai probabil, interimatul la Tripoli.
Euforie generală
Lupte grele se dădeau aseară în apropierea complexului securizat unde Gaddafi s-a adăpostit de la începutul războiului. Forţele rebele au fost atacate de vehicule blindate, dar numărul militarilor încă loiali liderului libian scădea de la oră la oră. Potrivit unor surse diplomatice, Muammar Gaddafi s-ar fi aflat în continuare în buncărul său, ultima redută de rezistenţă a regimului totalitar, dar liderul CNT susţinea aseară că nu dispune de informaţii clare privind locul în care s-ar ascunde dictatorul.
Avansul rebelilor pe străzile capitalei a fost facilitat de capitularea batalionului însărcinat cu apărarea oraşului Tripoli. Comandantul unităţii, al cărui frate a fost executat în urmă cu câţiva ani la ordinele lui Gaddafi, a ţinut legătura în secret cu forţele isurgente cărora s-a predat imediat. "S-a terminat, zburlitule!", scandau ieri locuitorii capitalei, întâmpinând grupurile de rebeli. Pentru prima dată în ultimile şase luni, conexiunea la Internet a fost restabilită. În timp ce mulţimea jubila în Piaţa Verde, unde cu puţin timp în urmă se adunau susţinătorii regimului, liderii occidentali îi cereau din nou lui Gaddafi să evite vărsarea de sânge şi să cedeze puterea.
Regimul libian a ajuns într-un punct fără întoarcere, iar tiranul trebuie să plece, a subliniat preşedintele american Barack Obama, în timp ce omologul său francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul britanic David Cameron l-au somat pe Gaddafi să se retragă fără condiţii.
Democraţie pe hârtie
Între timp, CNT a dat publicităţii un proiect al noii constituţii, care prevede "o paşnică şi democratică circulaţie a puterii" şi "un sistem bazat pe lege, nu pe loialitatea personală sau tribală". De asemenea, "statul va garanta pentru femei toate oportunităţile, astfel încât să poată participa activ la viaţa economică şi socială", se mai menţionează în document. Abdul Jalil se va deplasa la Paris săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu liderii ţărilor din grupul de contact implicate în eforturile de stabilizare a Libiei.
- Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam, nu a fost capturat: "Rebelii au căzut într-o capcană"
- SUA şi UE se pregătesc pentru era post-Gaddafi şi-i cer liderului libian să părăsească puterea
- Expert rus: Gaddafi va muri cu arma-n mână, nu se va preda
- Război pentru petrol în Libia, proteste la nemţi, război lângă Israel. Roubini: Revoluţia mondială se va extinde