În curândd, roboții ar putea deveni asistente medicale, putând să ajute pacientele în secția de obstetrică-ginecologie a spitalelor din întreaga lume, transmite Daily Mail.
Într-un studiu care a durat doi ani, cercetătorii de la MIT au investigat posibilitatea ca roboții să preia în mod eficient atribuțiile unui asistent medical. Rolul acestora este de a lua decizii rapide în situații critice, inclusiv hotărârea dacă viitoarea mamă are sau nu nevoie de operație de cezariană.
Cercetătorii au confirmat faptul că medicii și asistentele au acceptat recomandările făcute de roboței în aproape 90 la suta din cazuri.
În cadrul studiului, cercetătorii de la MIT Computer Science și Laboratorul de Inteligență Artificială au instruit un robot Nao pentru a afla diferențele dintre deciziile bune și cele nu tocmai inspirate, în sala de nașteri, potrivit CNN Money.
Robotul, numit Ginger folosește un mecanism de învățare prin care va putea citi informații despre starea pacientelor și va putea oferi feedback pe baza sugestiilor primite de la asistente.
Ginger a fost testat cu succes la centrul medical Beth Israel Deaconess din Boston, unde a coordonat activitatea a 10 asistente și a 20 de pacienți, demonstrând capacitatea ei de a da sfaturi potrivite, iar personalul medical a fost dispus să le urmeze.
În timp ce studiile anterioare au sugerat că oamenii nu au întotdeauna încredere în inteligența artificială, experimentele actuale au demonstrat că utilizarea roboților în sistemul medical ar putea avea succes.
"Acest lucru indică faptul că un robot de serviciu în spital ar putea fi capabil să învețe strategii specifice contextului în care este consultat și să le aplice în mod corect, spre beneficiul pacienților”, citează Daily Mail.
Aceste rezultate indica faptul că ântr-o zi, asistenții robotici ar putea fi utilizați în mod eficient pentru îngrijirea pacientului, dar este necesară o perioadă mai lungă de testări pentru a asigura siguranța unui astfel de sistem.