În ediția de ieri am dezvăluit cum s-a îmbogățit edilul Sibiului, folosindu-se de falși moștenitori și de acte fabricate.
”Evenimentul zilei” a prezentat, în ediția de ieri, informații provenite din documente oficiale, dar și decizii ale instanțelor care arată cum primarul Klaus Iohannis a ajuns ilegal proprietar și a încasat sute de mii de euro, sub formă de chirii, pe două imobile importante din Sibiu situate pe străzile Nicolae Bălcescu și Magheru. Ieri, ancheta a avut peste 20.000 de vizualizări pe siteul evz.ro, la teaser și articolul în sine, sute de comentarii au fost postate, iar articolul a fost comentat în dezbateri și jurnale TV ale mai multor posturi de televiziune.
Pentru că cititorii au postat pe forumul EVZ mai multe întrebări, am decis să răspundem doar câtorva, din lipsă de spațiu (având în vedere că au fost sute de comentarii), pentru a arăta că ceea ce am publicat are la bază documente oficiale și dovezi zdrobitoare:
martin: Eu cred ca acest articol nu ar fi trebuit publicat fără acele „dovezi zdrobitoare” la „ingineriile lui Iohannis”. Dar ce este interesant de știut dacă acele clădiri fantastice sunt ale lui Johanis personal sau ale orașului, primăriei?
Răspunsul EVZ: „Evenimentul zilei” a prezentat extrase din documente oficiale, decizii ale instanțelor care arată falsurile și ilegalitățile făcute în legătură cu aceste case.
cetățean: De ce nu l-ați întrebat și pe el în legătură cu aceste acuzații? De ce nu i-ați dat și lui dreptul la replică?
Răspuns: Dacă citiți cu atenție penultimul paragraf din text, veți vedea că reporterii EVZ l-au contactat pe Klaus Iohannis. Vă redăm paragraful: „Întrebat de sentința de la Brașov și mai ales de ce nu au vrut judecătorii să accepte că a fost de bună credință, Iohannis a refuzat să-și exprime un punct de vedere. «Nu comentez aceste lucruri și las instanțele să-și facă treaba», ne-a declarat Klaus Iohannis.
Anamaria: În mod intenţionat, autorul articolului face confuzie între un proces civil şi unul penal
Răspuns: Jurnaliștii au prezentat concret atât acțiunile civile, cât și cea penală. După cum am relatat în ediția de ieri a ziarului, prin sentința penală, rămasă irevocabilă, secretarul Comunei Porumbacu, Liviu Munteanu, a fost condamnat la un an cu suspendare pentru fals: acesta a emis o adeverință falsă prin care a constat, ilegal, că unicul moștenitor al lui Ghenea Ilie ar fi fost nepotul acestuia, Nicolae Baștea, act care a stat la baza întregului proces prin care Iohannis a devenit proprietar pe cele două imobile. În ceea ce privește procesul civil, acesta este bine definit și explicat în articol. Astfel, prin decizia civilă a Curții de Apel Brașov din 2005, certificatul de moștenitor emis pe numele lui Carmen Iohannis, Baștea Ion și Georgeta Lăzurucă (document stabilit pe baza adeverinței false emise de secretarul primăriei Porumbacu) a fost declarat nul. Totodată, EVZ a mai prezentat faptul că prin sentința civilă a Tribunalului Brașov, din mai 2014, s-a declarat ca fiind lovit de nulitate absolută contractul de vânzare-cumpărare prin care Klaus Iohannis și Carmen Iohannis au cumpărat 50% din drepturile casei de pe strada Bălcescu. Tot instanța a stabilit că familia Iohannis nu a fost cumpărător de bună credință.
Sute de comentarii
În urma achetei EVZ, sute de cititori au susținut fie că edilul Sibiului are o problemă de legalitate și moralitate legată de acele imobile, fie că acesta trebuie să dea explicații. Au existat și comentarii care i-au luat apărarea edilului.