Reacţia uluitoare a unui şofer l-a lăsat fără cuvinte pe un agent de la Poliţia Rutieră care l-a sancţionat pentru că încălcare regulilor de circulaţie. Conducătorul auto s-a bucurat atât de tare încât a scris pe procesul verbal: “Trăiască poliţia!”.
Reacţia uluitoare a unui şofer l-a lăsat fără cuvinte pe un agent de la Politia Rutieră care l-a sancţionat pentru că încălcare regulilor de circulaţie Prins că parcase neregulamentar, poliţistul a întocmit un process verbal dar, în loc să îl amendeze, i-a aplicat doar un avertisment. În momentul în care a fost întrebat dace are obiecţiuni pe care vrea să le treacă pe documentul sancţionator, şoferul a scis: “Trăiască Poliţia!”.
Întâmplarea a avut loc pe o stradă din Sibiu, iar procesul verbal a fost publicat pe pagina de Facebook a Sindicatului Poliţiştilor din România (SPR) Diamantul. Agentul de la Rutieră a aplicat doar avertisment şoferului pentru a fi solidar cu colegii săi din mai multe judeţe ale ţării şi din Bucureşti. Poliţiştii revoltaţi că nu li se măresc salariile, la fel ca şi la ceilalţi bugetari, aşa cum a stabilit Guvernul Grindeanu prin HG 1/2017, au pus în practică o metodă inedită de protest prin care ar putea da o gaură uriaşă la bugetul de stat, prin neplata amenzilor.
Cu puţin timp înainte de mitingul din 16 martie din faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), agenţii de la Rutieră din Cluj au început să dea numai avertismente şoferilor care încălcau legea. Ideea s-a răspândit atât de repede, mai ales pe reţelele de socializare, încât această metodă de protest s-a răspândit în toată ţara. Astfel, acum, asistăm la un adevărat fenomen în MAI: agenţii de la Rutieră, Ordine Publică sau cei de la Poliţia de Frontieră aplică doar avertismente, spre bucuria românilor prinşi că încalcă legea.
La această formă de protest au aderat şi sindicatele din MAI, precum Sindicatul Poliţiştilor din România (SPR) Diamantul, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Sindicatul Poliţiştilor Europol, dar şi alte formaţiuni sindicale formate din poliţişti sau poliţişti de frontieră. Zilnic, pe reţelele de socializare sunt postate avertismentele aplicate de oameni ai legii din diferite judeţe şi din Bucureşti.
Europol, unul dintre sindicatele ai căror membri au protestat la mitingul organizat de SNAP în faţa sediului MAI, a prezentat o situaţie a amenzilor înasate de agenţii de poliţie de la populaţie din care riese că, anual, din sancţiunile aplicate se strâng circa 200 milioane de lei, adică în jur de 44 de milioane de euro. Asta în condiţiile în care, susţin cei de la Europol, din 2008 până în prezent, polițiștilor le-au crescut salariile cu aproximativ 55 lei, sumă care reprezintă jumătate din valoarea salariului de merit pentru agenții de poliție