În fața pericolului de fiecare an - ninsoare și viscol- autoritățile au anunțat, ca de obicei, că au luat măsuri. Însă, la câteva ore după videoconferința cu vicepremierul Gabriel Oprea, care le-a pus în vedere să se pregătească pentru vremea nefavorabilă, „Evenimentul zilei” a luat legătura cu prefecții din județele în care urma să intre în vigoare codul portocaliu sau codul roșu. Cei mai mulți dintre oficiali, care sunt șefii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, n-au știut să ne spună, cu exactitate, câte utilaje au pregătite pentru intervenție.
Iarna și-a intrat în drepturi: 34 de județe sunt sub cod galben. Meteorologii au prezis că alte opt județe vor avea parte de o „furie albă” de cod portocaliu: Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Prahova, Dâmbovița, Ialomița și Argeș. În patru dintre acestea – Buzău, Ialomița, Brăila și Vrancea - șeful Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu a spus că se poate declara cod roșu, „dacă vântul va depăşi 90 km/h”. Toți prefecții cu care am discutat, azi-după amiază, au anunțat o măsură fără precedent: au luat din calea viscolului gravidele în luna a noua și bolnavii de dializă, pe care i-au transportat la spitale, pentru a nu mai alerga, ca în ianuarie 2014, după aceștia printre nămeți. Cei mai mulți, însă, nu au știut câte utilaje au în dotare pentru deszăpezire, la câteva ore după videoconferința cu vicepremierul Gabriel Oprea. Unii ne-au spus că vor avea „o situație exactă” după ora 17.00, după ședința de lucru a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
La Brăila, situația era și mai tragică: în urma arestării fostului președinte al Consiliului Județean, Bunea Stancu, și vice-lui Florin Mija, nu s-a mai organizat licitație pentru contractarea firmelor de deszăpezire iar autoritățile apelau la „mila” primarilor pentru a face față valului de viscol și ninsori.
Zonele de risc
În urma discuțiilor avute cu prefecții județelor aflate sub cod portocaliu, „Evenimentul zilei” a aflat și care sunt „zonele de risc” și ce drumuri trebuie evitate de către șoferi. Autoritățile au avertizat șoferii să nu plece la drum în zonele de cod portocaliu, decât dacă e nevoie și cu mașinile echipate de iarnă.
Județul Buzău. Prefectul Maria Buleandră ne-a declarat că cele mai multe probleme, când este viscol, autoritățile locale le au pe DN22 și DN22B, din zona orașului Râmnicu Sărat și a comunelor limitrofe. De asemenea, se așteaptau dificultăți pe DN2B, în zona comunelor Cilibia, CA Rosetti și pe drumurile județene 203D și 204D în zona comunei Pogoanele. Prefectul spunea că erau pregătite să intervină 63 de utilaje pe DJ-uri și 59 pe DN-uri. Patru firme au contracte cu Consiliul Județean pentru deszăpezire.
Județul Galați. Prefectul Dorin Ortocol ne-a spus că trebuia să îi sosescă „4-5 utilaje” de la Iași dar nu știa, la ora 14.30, câte are în total. Oficialul a spus că drumurile cele mai expuse viscolului sunt: DN24D Galați-Bârlad și drumurile județene care fac legătura între acesta și localitățile Cuca, Băleni și Scânteiești; DN24 care face legătura între E85 - localitatea Tișița și Tecuci; E581 București-Iași.
Județul Bacău. Prefectul Dorian Pocovnicu nu a știut să spună numărul utilajelor de deszăpezire dar spunea că sunt pregătite să intervină toate cele patru firme care au câștigat licitațiile cu Consiliul Județean. Drumurile cu risc de înzăpezire sunt cele din zona montană dar și următoarele: E85, între Adjud și Bacău;drumul dintre Podu Turcului și Sascut care străbate DN11A și DJ119A; DJ 252 – între Ocheni și Găiceanca; DJ 206A – între Dealu Morii și Găiceanca.
Județul Dâmbovița. Prefectul Ioan Marinescu ne-a spus că avea pregătite 40 de utilaje pentru drumurile județene ale societății Lucrări Drumuri și Poduri SA și alte 60 ale primăriilor din comune. Nu știa câte sunt gata pentru drumurile naționale. Oficialul dâmbovițean a anunțat că va închide DJ714, între Moroeni și Peștera. „Circa 300 de turiști se află în acea zonă, pe o sută i-am condus cu ajutorul jandarmeriei montane”, ne-a spus prefectul. Marinescu spunea că, după ora 18.00, niciun autovehicul neechipat și neînsoțit nu va mai avea voie să treacă de Moroeni. Un alt drum cu risc de înzăpezire este DN71 Târgoviște-București.
Județul Ialomița. Prefectul Petre Gigi ne-a spus că erau pregătite să intervină „vreo 30-40 de utilaje pe DN-uri”. Nu știa câte sunt pe drumuruile județene. Drumuri expuse la înzăpezire: E70 – între Slobozia și Urziceni, cu precădere în dreptul localității Muntenii Buzău; DJ 201- Urziceni-Bărcănești-Axintele; DJ102H – Urziceni-Gârbovi-Cocora.
Județul Vrancea. Prefectul Nicușor Halici ne-a spus că avea pregătite „în jur de o sută de utilaje” pentru deszăpezirea drumurilor naționale și județene din județ. Ne-a spus că drumurile „cu probleme în fiecare an” sunt DN2M și DN2M.
Județul Prahova. Prefectul Rodica Paraschiv ne-a spus că pentru intervenția pe drumurile județene erau pregătite 106 utilaje iar pentru cele naționale – 226. „Nordul județului e sub cod portocaliu dar noi ne temem mai mult de căderile de tensiune cauzate de chiciura de pe copaci care afectează liniile de înaltă tensiune”, a precizat șefa de județ. Drumurile cu risc de înzăpezire sunt: cele de pe Valea Doftanei - Comarnic, Secăria, Breaza, Cheia - care sunt în pantă;DN1 în stațiunile Bușteni și Azuga; DN1D – în zona localității Ciorani.