Reacţia NATO la aflarea veștii că Rusia mută armele nucleare în Belarus. Mircea Geoană: Alianța nu intră în acest joc al escaladării

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, sâmbătă, că în viitor Moscova ia în calcul să desfășoare armament nuclear tactic în Belarus, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor cu Occidentul. De asemenea, Ministerul de Externe belarus a declarat că decizia de cooperare cu Rusia este de a se proteja de Occident. În acest context, NATO spune că condamnă acțiunea Rusiei şi că Alianța va rămâne prudentă.

Mircea Geoană, a vorbit despre felul în care reacționează Alianța la decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare pe teritoriul Belarusului. Alianţa condamnă acțiunea Rusiei şi va rămâne prudentă, fără să intre „în acest joc al escaladării retorice. Suntem o organizație extrem de puternică din punct de vedere militar, dar cuvântul-cheie este reponsabilitatea și dorința de a nu escalada un război care și așa este suficient de sângeros”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Încercam să nu intrăm în acest joc al escaladării pe care Rusia ni-l propune

Şi continuă: „Noi, evident, condamnăm acest lucru. L-am făcut și noi, ca alianță, l-au făcut și principalii noștir aliați, Statele Unite, principala putere nucleară din Alianță, dar nu constatăm, deocamdată, mișcări concrete din partea Rusiei, din punct de vedere operațional și militar și, evident, NATO continuă să fie foarte prudentă. Încercam să nu intrăm în acest joc al escaladării retorice pe care Rusia ni-l propune.

Nu facem asta pentru că suntem așezați, responsabili și odată cu puterea nucleara pe care Alianța o are, derivă și responsabilitatea de a fi cumpăniți în tot ceea ce facem. Nu putem anticipa deciziile concrete, dacă este vorba despre o escaladare retorică sau încercarea de a merge mai departe din punctul de vedere al prezenței nucleare tactice rusești în Belarus.

Vreau ca toată lumea să știe că Alianta este extrem de vigilentă. Suntem o organizație extrem de puternică din punct de vedere militar, dar cuvântul de ordine este reponsabilitate și dorința de a nu escalada un război și așa foarte dificil și foarte sângeros”, a explicat Mircea Geoană.

Geoană, despre șansele ca Vladimir Putin să schimbe calculul care l-a mânat în acest război

Mircea Geoană a mai subliniat faptul că în acest moment Rusia folosește întregul arsenal de atacuri hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare, la anumite cazuri de finanțare de curente politice din anumite țări.

„Public vorbind, reacția este una foarte cumpănită: condamnăm, ceea ce este absolut firesc, dar nu luăm măsuri de creștere a vigilenței noastre în spațiul nuclear. Avem planificare nucleară, suntem o alianță nucleară, știe toata lumea. Cu cât ajutăm Ucraina mai mult și mai solid acum, cu atât șansele ca Vladimir Putin să schimbe calculul care l-a mânat în acest război să se modifice.

De aceea, este foarte important ca aceste câteva luni, următoarele șase luni vor fi extrem de importante, poate nu decisive, dar vor arăta o anumită dinamică a acestui război și care să sperăm va conduce cu succes Ucraina pe terenul de luptă către o modificare a condițiilor politice care, eventual, ar putea permite o soluție.

Această perioada are un anumit nivel de agresivitate suplimentară și, în clipa de față, putem constata, lucrăm cu UE, G7, ca în acest moment Rusia folosește întregul arsenal de atacuri hibride: de la atacuri cibernetice, la dezinformare, la anumite cazuri de finanțare de curente politice din anumite țări. Sunt foarte multe elemente pe care le avem în atenție și le împărtășim cu aliații”, a spus Mircea Geoană la digi24.