Activiștii pentru drepturile omului Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid, afirmă că au găsit dovezi care demonstrează că Republica Populară Chineză operează 48 de secții de poliție suplimentare în străinătate de când grupul a dezvăluit pentru prima dată existența a 54 de astfel de secții în septembrie.
Autoritățile române au reacționat după ce CNN a prezentat informații din raportul celor de la Safeguard Defenders care raportau că în România și în peste alte 53 de state au fost înființate „secții de poliție” ale Chinei cu obiectivul de a supraveghea și reprima disidența față de regimul de la Beijing.
În urma apariției în spațiul public a informațiilor pe această temă, Ministerul Afacerilor Interne a precizat, luni, că nu există un astfel de acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor „secții de poliție".
„La nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități. Toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competență al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislația internă a României și pe cea internațională.
Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, desfășoară constant, conform competențelor, activități pentru a se asigura că, pe teritoriul României, nu sunt desfășurate activități care să aducă atingere siguranței naționale, ordinii publice și drepturilor cetățenilor”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne, citat de HotNews.ro.
Safeguard Defenders a analizat documente oficiale chinezești
Safeguard Defenders, care analizează documente oficiale chinezești din surse deschise pentru a găsi dovezi ale unor presupuse abuzuri ale drepturilor omului, a declarat că a identificat patru jurisdicții diferite ale poliției Ministerului chinez al Securității Publice, active în cel puțin 53 de țări, în cele patru colțuri ale lumii, aparent pentru a ajuta expatriații din acele părți ale Chinei să își rezolve nevoile în străinătate.
Beijingul a negat faptul că înființează forțe de poliție nedeclarate în afara teritoriului său, iar ministerul său de externe a declarat pentru CNN în noiembrie. „Sperăm că părțile relevante vor înceta să mai exagereze pentru a crea tensiuni. Folosirea acestui lucru ca pretext pentru a defăima China este inacceptabilă.”
În schimb, China a susținut că facilitățile sunt centre administrative, înființate pentru a-i ajuta pe expatriații chinezi cu sarcini precum reînnoirea permiselor de conducere. De asemenea, China a declarat că birourile au fost un răspuns la pandemia de Covid-19, care a lăsat mulți cetățeni blocați în alte țări și în afara Chinei, fără a putea reînnoi documentele.
Când CNN a luat legătura, luna trecută, pentru a discuta despre acuzațiile inițiale ale Safeguard Defenders, Ministerul de Externe al Chinei a susținut că stațiile de peste mări erau conduse de voluntari. Cu toate acestea, cel mai recent raport al organizației susține că o rețea de poliție pe care a examinat-o a angajat 135 de persoane pentru primele sale 21 de posturi.
Activitățile consulare nedeclarate în afara misiunilor diplomatice oficiale ale unei țări sunt extrem de neobișnuite și ilegale, cu excepția cazului în care țara gazdă și-a dat consimțământul explicit, iar raportul Safeguard Defenders susține că birourile de peste mări ale Chinei sunt anterioare pandemiei cu câțiva ani.