Chiar dacă a trecut o lună de la lansarea programului, până în prezent la FNGCIMM nu a ajuns niciun dosar pentru credite din partea CEC. De ieri, şi BCR acordă astfel de împrumuturi.
Banca Comercială Română (BCR) a anunţat ieri că acordă credite cu dobândă subvenţionată in tegral de către stat proprietarilor de locuinţe sau asociaţiilor de proprietari care doresc să-şi reabiliteze termic imobilele. Astfel, BCR este cea de-a doua instituţie de creditare, după CEC, care a intrat în acest program.
Totuşi, de la lansarea programului, adică de pe 2 august, aşa cum anunţa Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), ca fiind data de la care "oamenii vor putea merge la CEC să solicite garanţie guvernamentală", şi până în prezent nu a fost trimisă spre analizare către Fond nicio cerere.
"Analiza documentaţiilor de credit se poate face imediat, însă, până la această dată, nu avem înregistrată nicio solicitare de garantare", ne-au transmis ieri oficialii FNGCIMM. Persoanele ca re doresc mai multe informaţii despre program le pot afla accesând pagina web a instituţiei (fngcimm.ro).
Interes scăzut şi din partea băncilor
Posibilii clienţi au de ales între două oferte: cea a BCR şi cea a CEC Bank. Asta cel puţin până la finele acestei luni, întrucât instituţiile de finanţare nu sunt prea dornice să adere la acest program subvenţionat de guvern.
Conform declaraţiilor reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), până în prezent nicio altă bancă nu a solicitat informaţii să intre în program, astfel că până la 30 septembrie este puţin probabil să fie încheiată o nouă convenţie.
Perioada de acordare a creditului este de maximum 5 ani, iar dobânda este integral subvenţionată de către MDRT. Cele două bănci acordă credite care acoperă numai 90% din costuri, restul de 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor trebuie finanţată din surse proprii ale beneficiarului. Banca nu percepe niciun alt comision în afara celui de gestiune solicitat de FNGCIMM.
Programul a fost lansat în vara acestui an, la propunerea Ministerului Dezvoltării, întrucât instituţia nu mai avea fonduri pentru susţinerea fostului program. Până la 2 august, proprietarii participau doar cu o treime din costuri, restul fiind acoperit de guvern şi autoritatea locală.
10% din valoarea lucrărilor de execuţie pentru reabilitarea termică trebuie să fie asigurată de beneficiari din surse proprii
DOSAR
Ce acte sunt necesare
În vederea obţinerii unui credit, clienţii trebuie să aibă la dosar următoarele documente:
- statutul asociaţiei de proprietari şi acordul de asociere, titlul de proprietate şi/sau extrasul de carte funciară, în cazul în care beneficiarul este persoană fizică;
- hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari privind reabilitarea termică şi contractarea creditului pentru realizarea lucrărilor, precum şi tabelul nominal al proprietarilor.
La documentaţia tehnică e nevoie de:
- sinteza raportului de audit energetic;
- devizul general şi devizele pe obiecte;
- autorizaţia de construire;
- hotărârea consiliului local de participare la finanţare;
- contractul încheiat cu constructorul pentru lucrări;
- convenţiile de fidejusiune în formă autentică încheiate de către membrii asociaţiei;
- dovada constituirii contribuţiei proprii de minimum 10% din valoarea lucrărilor de intervenţie din devizul general;
- devizul pentru executarea lucrărilor, cuprinzând lucrările de intervenţie la clădire şi la instalaţiile aferente acesteia, defalcat pe fiecare proprietar;
- sinteza raportului de expertiză tehnică.