„Bucureşti în mod cert va avea o formulă diferită faţă de restul ţării pentru că Bucureşti în momentul de faţă se află la un nivel înalt în ceea ce priveşte PIB-ul pe locuitor raportat la media europeană şi atunci formula de aplicare a acestei scheme nu va mai putea fi aceeaşi ca pentru restul ţării”, a explicat Orban.
El a arătat că au existat anumite dificultăţi din acest punct de vedere în negocierea cu Comisia Europeană privind subiectul transferului banilor necheltuiţi din anumite programe pentru reabilitarea termică a locuinţelor.
Ministrul a afirmat că există deschidere din partea Comisiei pe acest subiect, dar a adăugat că nu se poate aplica această schemă fără o contribuţie a locatarilor.
„Există un principiu foarte clar care priveşte toate fondurile comunitare şi care implică o contribuţie din partea beneficiarilor iar beneficiarii în acest caz sunt locatarii blocurilor. E nevoie de o contribuţie din partea acestora. Discutăm acum care va fi proporţia. Ceea ce am propus este 50% contribuţia UE – maxim care poate fi acordat -, 30% contribuţie din partea autorităţilor locale şi 20% contribuţie din partea beneficiarilor, deci a locatarilor. Dar sunt discuţii în curs, se pare că această schemă nu poate fi aplicată pentru Bucureşti, va trebui să venim cu altă formulă pentru Bucureşti”, a susţinut Orban.
Acesta a menţionat însă că acest subiect al realocării de fonduri pentru reabilitarea termică se poartă şi pe un palier ce ţine de componenta politică. Ministrul Afacerilor Europene a arătat că realocarea unor sume de la Fondul Social European către Fondul European de Dezvoltare Regională trebuie acceptată de Comisia Europeană. „E nevoie de decizia Comisiei Europene, trebuie ca plenul Comisiei să fie de acord cu această măsură”, a spus Orban.
Onțanu: Dacă nu poate finanța primăria partea locatarilor, programul va fi un eșec
În opinia edilului sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu, dacă europenii nu vor accepta ca primăriile bucureștene să finanțeze cota parte pe care ar trebui să o achite proprietarii, programul va fi un eșec. „În București sunt cei mai mulți pensionari. Nu au bani ca să asigure 20% din costuri. Când legea spunea că asociațiile de locatari trebuie să contribuie cu 20% din sumă, abia s-au înscris trei asociații în program”, a explicat Onțanu.
Poteraș: E greu să iei o asemenea decizie după ce s-a făcut populism deșănțat
Primarul sectorului 6, Cristian Poteraș, este de părere o asemenea decizie nu poate fi pusă în practică după ce edilii au practicat populismul în ceea ce privește reabilitarea termică a blocurilor. „După ce primarii de la 1 și 2 au dat drumul la reabilitarea termică gratuită, a trebuit să dăm și noi drumul la un astfel de program, nu ai ce face. După ce i-ai promis omului că îi reabilitezi blocul gratuit, nu poți să vi să spui că trebuie să plătească o parte din lucrări. S-a practicat un populism deșănțat în acest program”, a explicat, pentru EVZ, Cristian Poteraș.