Conflictul RCS-Antena Group continuă. Într-un comunicat de presă transmis ieri de compania RCS&RDS se precizează că Antena Group a cerut peste 7 milioane de euro pe an pentru retransmisia canalelor “Antena”. RCS & RDS cere public Antena Group acordul de retransmisie pentru posturile Antena 1 şi Antena 3 pentru a le oferi abonaţilor, fără plata suplimentară.
UPDATE. Scutierii Antenelor s-au dezlănțuit pe bloguri. ”Domnu’ Teszari de la RCS-RDS, între altele proprietar de televiziune de ştiri cu audienţe nemăsurate şi cu simţiri pedeliste, s-a gândit că, fix în an electoral, e bine să ne facă martiri. Aşa că, invocând un litigiu pur comercial, pentru care clienţii lui plătitori de abonament lunar n-au nici o vină, a scos brusc Antena 1 şi Antena 3 de pe Digi (satelit). Eu zic că-i un început bun”, scrie Victor Ciutacu pe blogul său. Și analistul Radu Tudor deplânge„ scoaterea postului nostru și a postului Antena 1 din grila DTH a companiei RCS-RCS (Digi)” și despre ”efectul devastator” al acestei măsuri: „Mai sunt 7 luni până la alegerile generale. Cum Antena 3 este un critic mai eficient și mai dur al actualei puteri decât USL, ce credeți că va genera această măsura abuzivă? O revoltă generală – în stradă sau la urne – a celor care nu mai prind Antena 3, cu efect devastator pentru putere? Sau o revenire a PDL în sondaje pe fondul eliminării Antena 3 din casele a sute de mii de oameni?”. "Antena Group a somat RCS & RDS să înceteze difuzarea prin satelit a canalelor “Antena”, dacă nu achită o taxă anuală de peste 7 milioane de euro. Data limită pentru cererea Antena Group era 20 aprilie 2012, ora 00.00. Dacă dupa data şi ora menţionate, RCS & RDS ar fi continuat să retransmita canalele “Antena”, Antena Group ar fi urmat să apeleze la ,,toate măsurile legale, inclusiv plângeri de natură penală”.
Este pentru prima dată în ultimii 8 ani când Antena Group cere bani pentru retransmisia prin satelit a canalelor “Antena”. Pretenţia financiară ar fi obligat RCS & RDS să majoreze tarifele serviciilor Digi prin satelit. Compania noastră are în prezent cele mai mici tarife de pe piaţă, direct corelate cu puterea de cumpărare a abonaţilor. Acesta este motivul pentru care RCS & RDS nu poate accepta cererea Antena Group prin care abonaţii săi ar trebui să plătească o factură substanţial mărită, fără a beneficia de nimic suplimentar. RCS & RDS rămâne consecventă scopului său de a oferi abonaţilor posturile de televiziune pe care şi le doresc şi de aceea: RCS & RDS cere public Antena Group acordul de retransmisie pentru posturile Antena 1 şi Antena 3 pentru a le oferi abonaţilor fără plata suplimentară", se arată în documentul citat.
RCS & RDS a facut publică notificarea primită din partea Antena Group în care se subliniază încetarea oricărui "acord emis de companiile aparţinand Grupului lntact pentru retransmiterea prin DTH de către 5.C. RCS & RDS S.A a posturilor de televiziune Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle TV şi GSP Tv", "în cazul în care negocierile nu sunt finalizate cu succes până la data de 20 aprilie 2012". VEZI documentul atasat! UPDATE. Intact: Nu cedăm şantajului RCS&RDS La scurt timp de la publicarea comunicatului RCS&RDS a venit şi replica Intact Media Group, care susţine că nu va ceda şantajului practicat de RCS&RDS", ce "a ales cu rea vointa sa intrerupa discutiile, facand abuz de forta".
Vă prezentăm comunicatul Intact:
"Intact Media Group nu cedează şantajului practicat de RCS
Intact Media Group consideră RCS - RDS integral raspunzător pentru privarea telespectatorilor şi abonaţilor săi de programele Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia şi GSP TV. RCS nu a respectat nici cele mai elementare norme de conduită comercială, ignorând cu rea credinţă solicitările Intact Media Group de a ajunge la un acord şi luând decizia intempestivă de a scoate din grila de programe de pe satelit posturile Intact cu o zi înainte de termenul stabilit pentru negocierea condiţiilor comerciale privind retransmisia.
RCS RDS a ales cu rea voinţă să întrerupă discuţiile, făcând abuz de forţă, încălcând grav interesele abonaţilor şi contractele încheiate cu aceştia. Compania de cablu şi DTH a încasat sume fabuloase, de ordinul sutelor de milioane de euro, din abonamentele încheiate cu telespectatorii, sume de bani care au fost investite în posturi proprii de televiziune închise dupa şase luni de la lansare, sfidând astfel interesele clienţilor. RCS-RDS plăteşte în mod constant sume de zeci de milioane de euro anual pentru retransmisia a zeci de posturi cu audienţe nesemnificative. Compania de cablu încearcă să obţina difuzarea gratuită a posturilor celui mai important grup de presă românesc, care înregistrează audienţe importante. RCS-RD încasează astfel sume mari de la telespectatorii televiziunilor Intact şi îi foloseşte pentru a îşi finanţa propriile posturi lansate din interese politice.
IMG solicită RCS-RDS să faca publice telespectatorilor sumele de bani pe care le plăteşte pentru retransmisia posturilor tv din grila de programe. În acest fel, publicul se va convinge de reaua credinţă şi maniera abuzivă pe care RCS o are faţă de posturile româneşti cu audienţă semnificativă în dauna interesului legitim al telespectatorilor.
Utilizând tehnici de manipulare folosite de actuala putere, RCS dezinformează grosolan publicul şi îl utilizează ca element de presiune asupra INTACT în incercarea de a justifica acţiunea cu conotaţii politice de scoatere în special a programelor Antena 1 si Antena 3 de pe platforma DIGI.
Intact Media Group mulţumeşte telespectatorilor pentru solidaritatea manifestată în ultimele zile. Pentru reclamaţii privind scoaterea abuzivă de pe platforma Digi a posturilor TV Intact, publicul poate suna la numărul de telefon 0214091791, unde operatorii preiau apelurile 24/24." În 2008 erau o „familie” fericită
În 2008, RCS&RDS s-a unit cu Antena 1, formând un consorțiu care părea bine „sudat”. Cele două entități media au câștigat licitația privind drepturile TV de transmisie a meciurilor din Liga I la fotbal. Suma care urma să fie plătită împreună către LPF, în decurs de trei ani, a fost de 85 de milioane de euro. Numai că trustul Intact a refuzat să-și mai achite „partea”, astfel că firma de cablu a rămas să susțină singură contractul. Supărați foc pe partenerii lor, cei de la RCS&RDS au luat o primă măsură: au scos postul GSP TV din grila de programe. La presiunile CNA-ului, care a somat trustul RCS&RDS și l-a amendat în repetate rânduri, GSP TV a revenit în grilă. Conflictul n-a fost însă stins, reaprinzându-se vineri. (A contribuit Daniel Conțescu)
Vom reveni cu amănunte.