Piaţa asigurărilor auto, respectiv RCA şi CASCO se confruntă cu numeroase probleme, printre care nivelul scăzut al profitabilităţii şi incertitudinea legată de autoritatea de supraveghere.
"Avem "cod roşu" în asigurări - asta înseamnă că piaţa se confruntă cu o situaţie foarte gravă şi care poate să ducă la derapaje importante din mai multe puncte de vedere. Primul ar fi că piaţa de profil se află pe minus de opt ani în privinţa profitabilităţii. De asemenea, de câţiva ani, subscrierile s-au contractat sau au avut un plus nesemnificativ. Există zone în care serviciile asigurătorilor au devenit din ce în ce mai slabe calitativ, cum ar fi pe zona auto. Există voci care ne arată cu degetul. La toate acestea, se adaugă şi incertitudinea legată de autoritatea de supraveghere, care a avut o influenţă foarte mare asupra pieţei. Estimez că asigurările generale vor avea o creştere mică, de câteva procente, faţă de 2013", a declarat preşedintele Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR), Radu Mustăţea, la un eveniment de specialitate, citat de Agerpres.
Reprezentanţii altor companii de profil sunt mai optimişti. Preşedintele Directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, estimează o stagnare în sectorul asigurărilor generale, iar Cristian Constantinescu, fostul director general al Allianz-Ţiriac, susţine că piaţa ar putea stagna sau chiar înregistra o scădere de 2%. Directorul general al Carpatica Asig, Ina Crudu, a declarat că pariază pe o creştere de peste 4% a pieţei în 2014.
La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Corneliu Moldoveanu, a arătat că, în 2014, se estimează o creştere economică de 2,5% şi că ar fi bucuros dacă şi piaţa asigurărilor ar înregistra o creştere similară. Dacă asigurările auto le dau bătăi de cap companiilor de profil, asigurările de viaţă par a fi unul dintre motoarele creşterii pieţei de profil în 2014. Piaţa de asigurări de viaţă ar putea înregistra o creştere de 4-5% în 2014, apreciază Marius Popescu, director general, ING Asigurări de Viaţă.
"Cred într-o creştere sustenabilă de sub 5%, mai aproape de 4%. În afară de faptul că nu vedem o creştere spectaculoasă, cred nici nu vrem să vedem asta. Ultimul lucru pe care toţi îl dorim este, cred eu, din nou o explozie uriaşă a susbscrierilor, urmată, la o nouă recesiune economică, de rezilieri", a spus Marius Popescu, director general, ING Asigurări de Viaţă, citat de Agerpres.
În opinia sa, reforma din domeniul Sănătăţii, precum şi acordarea unor facilităţi fiscal pentru cei care îşi încheie asigurări de viaţă ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea pieţei.