Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat Parlamentului un set de sugestii referitoare la un proiect de lege destinat modificării și completării Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care aduce modificări semnificative acestui cadru legislativ.
Potrivit noilor modificări legislative, furnizorii de polițe RCA vor fi obligați să ofere și opțiunea de plată în rate. În plus, se introduce conceptul de franșiză, care permite asiguraților să beneficieze de un cost mai mic al poliței RCA.
Numai că, aceștia vor fi responsabili pentru o parte din valoarea despăgubirii în viitor, potrivit documentului analizat de profit.ro.
Amenzi sporite pentru lipsa poliței RCA
„Franșiză- sumă fixă ce poate fi stabilită prin contractul RCA, a cărei limită se stabilește de asigurător în baza capacității de plată a asiguratului și care se achită asigurătorului de către propriul asigurat în cazul unui eveniment asigurat pentru care s-a plătit o despăgubire.
În cazul unui eveniment, obligația de plată a franșizei nu poate depăși valoarea despăgubirii achitate de către asigurătorul RCA, chiar dacă franșiza stabilită prin contract este mai mare decât această valoare”, se arată în document.
În același timp, sistemul bonus/malus devine mai detaliat, iar sancțiunile pentru cei care circulă fără poliță RCA valabilă vor crește semnificativ.
Mai exact, șoferii vor trebui să scoată din buzunare o sumă de cinci ori mai mare decât înainte.
Verificarea acestora în trafic va fi posibilă și prin intermediul sistemului CNAIR de verificare a rovinietei, disponibil pe principalele drumuri europene și autostrăzi.
Posibilitatea suspendării voluntare a poliței
De asemenea, asiguratul are posibilitatea să solicite în scris asigurătorului suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA, valabil pe o perioadă de 12 luni, conform termenilor conveniți în contract.
Perioada de suspendare trebuie să fie de cel puțin o lună și nu poate depăși intervalul dintre data suspendării și data de încetare a contractului.
„Asigurătorul comunică asiguratului în termen de cinci zile de la data solicitării prevăzute la alin. (6), data de începere a suspendării efectelor contractului RCA, procedura subsecventă de suspendare a înmatriculării și obligațiile ce ii revin asiguratului pe perioada suspendării efectelor contractului”, se arată în propuneri ASF.
În timpul suspendării efectelor contractului de asigurare și al înmatriculării vehiculului, asiguratul trebuie să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.