Academicianul Răzvan Theodorescu critică dur propunerea lui Valentin Popa pentru funcția de ministru al Educației: „Dezastru! Iar solidaritatea rectorilor e deplorabilă!”
- Florian Saiu
- 29 ianuarie 2018, 00:00
După Liviu Pop, celebru pentru greșelile de exprimare, în fruntea Educației românești a fost propus Valentin Popa, rectorul Universității din Suceava. Personajul scos la lumină de PSD a șocat deja opinia publică prin discursuri deformate de un limbaj propriu unui analfabet!
Filmulețele în care Valentin Popa își etalează impardonabilele erori de exprimare, garnisite cu cuvinte stâlcite și dezacorduri gramaticale dezarmante, au încins, de câteva zile, internetul. „Celălanți” sau mult prea finul „repercusiuni”, transformat rapid de Popa în „repercursiuni” sunt doar două dintre expresiile pitorești care alcătuiesc vocabularul noului păstor al Educației.
Presa a reacționat, firește, dar efectul acestei reacții n-a condus (încă) la retragerea lui Popa din lumina reflectoarelor - așa cum ar fi fost normal într-o țară civilizată - , ci la un aiuritor act de solidaritate întru prostie. Mai precis, 30 de rectori din întreaga țară au semnat o scrisoare în care slăveau calitățile și abilitățile colegului lor, Valentin Popa, legitimând astfel impostura intelectuală.
„Cu o experiență de peste 25 de ani în educație, domnul profesor Valentin Popa a parcurs toate etapele carierei academice, afirmându-se ca un cadru didactic și cercetător de prestigiu în domeniul său de activitate…”. Acesta e doar începutul unei ode concepute, probabil, pe linie de partid. Cum o fi ars domnul Valentin Popa toate etapele carierei academice - în condițiile în care și un copil cu patru clase s-ar putea exprima mai corect în limba română - rămâne, deocamdată, un mister.
FOTO: Răzvan Theodorescu
Până atunci, pentru a afla și opinia lumii academice, părerea unui intelectual adevărat, care a deținut și funcții de conducere în stat, l-am contactat pe domnul Răzvan Theodorescu, fost rector și fost ministru al Culturii: „Domnule, am văzut și eu filmulețele. Pur și simplu m-am minunat. Este ceva de negândit. Inițial, am crezut că omul era, poate, emoționat, doar că, tot ascultându-l vorbind, mi-am dat seama că face câte o greșeală la fiecare propoziție. O fi un om cumsecade, poate este și un bun administrator, dar în fruntea Educației trebuie să fie o persoană educată”.
Președintele Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române a continuat: „Repet, poate domnul Popa este un bun manager - nu știu -, dar nu se poate să fii ministrul Educației și să fii, totodată, atât de puțin educat! Domnule, limba, modul în care te exprimi, reprezintă oglinda unei personalități.
În cazul noului ministru al Educației limba este un dezastru! Nu-mi dau seama, e profesor, ar trebui să fie familiarizat cu catedra, cu discursurile. E clar, aceste greșeli n-au nicio legătură cu emoția. Așa se exprimă el și acest lucru e grav, extrem de grav”.
Atac la rectori
Academicianul Răzvan Theodorescu a mai atras atenția asupra unui aspect important: „Am văzut că 30 de rectori îl sprijină pe acest Popa. Nu știu cine a semnat această scrisoare, nici nu mă interesează, dar această solidaritate în jurul unui om poate cumsecade, însă total nepotrivit pentru funcția de ministru, este deplorabilă. Pentru România, această solidaritate este de-plo-ra-bi-lă!”.
FOTO: George Ivașcu
Cultura e pe mâini bune
Dacă propunerea lui Valentin Popa pentru fotoliul de ministru al Educației l-a dezamăgit pe Răzvan Theodorescu, „varianta George Ivașcu” la Ministerul Culturii e agreată de academician: „Să știți că actorul George Ivașcu este o soluție bună pentru Ministerul Culturii. El este un actor educat și un manager în adevăratul sens al cuvântului, va face treabă bună”.
Dragnea își apără favoritul
Întrebat ce părere are despre filmulețele în care Vlad Popa face greșeli gramaticale la foc automat, Liviu Dragnea, liderul PSD și omul care l-a impus pe rectorul de la Suceava în funcția de ministru al Educației, a comentat: „Eu am văzut (…) o susținere din partea a 45 de rectori din România, am înțeles 45 din 48. Pentru mine asta este foarte important. Am văzut această declarație de susținere și chiar câteva intervenții ale unor oameni care lucrează la vârful Educației românești și care au încredere în această propunere și atunci de ce să nu ținem cont și de părerea lor?”.