Răzvan Florea: "Sportul, la Constanţa, e ca o familie, iar oraşul e casa mea"
- Adam Popescu
- 14 mai 2010, 14:32
Sportivul care să alătură astăzi campaniei "Oraşul de vis" este Răzvan Florea, medaliat olimpic la nataţie. La 29 de ani, Florea a devenit, în 2004, primul înotător român care a adus României o medalie olimpică, bronzul la JO de la Atena, la proba de 200 m spate.
Primul contact cu bazinul de înot s-a petrecut la vârsta de cinci ani. Astăzi, este cel care conduce antrenamentele copiilor la singurul bazin din Constanţa. Prima medalie de aur, în cariera de sportiv de mare performanţă, a obţinut-o la Piteşti, în 1996, în cadrul Campionatelor Naţionale. Zece ani mai târziu, tot la Piteşti, a obţinut cea de-a 32-a medalie de aur la această competiţie naţională.
În lupta cu marii înotători europeni, a obţinut o medalie de argint şi alte trei de bronz, în trei ediţii ale Campionatelor Europene, în 1998, 2004 şi 2006. În anul 2004, la Jocurile Olimpice de vară de la Atena, din 2004, a luat medalia de bronz, iar timpul obţinut la proba sa, 200m spate (1.56,57) este în primele 10 performanţe ale secolului. În România, a stabilit 57 de recorduri la seniori şi alte două la juniori.
Evz: Ce îţi aduci aminte despre copilăria ta în Constanţa? Răzvan Florea: Cu toate că am practicat sportul de performanţă încă de la o vârstă fragedă, pot spune că am avut o copilărie frumoasă, minunată chiar. A fost puţin diferită de a celorlalţi copii, în primul rând pentru că trebuia să mă supun unui regim ceva mai strict. Nu m-am putut juca cât aş fi vrut în faţa blocului, de exemplu. Am ajuns la bazin cumva logic, pentru că tata era scafandru şi toată ziua eram pe lângă apă. Copilăria mea înseamnă şi concursuri, tabere. În tabără ne simţeam cu adevărat copii, pentru că hoinăream cât era ziua de mare, fără program. Pentru mine, locul din faţa blocului, pe strada Traian, şi taberele şcolare rămân amintiri scumpe. Pe Valea Portului, locul nostru de joacă, nu exista anotimp. Iarna ne dădeam cu sania, iar vara, prin praf, pe capace de WC.
Cum îi vezi acum pe constănţeni? Pentru mine, oamenii au rămas aceiaşi. Îi cunosc foarte bine şi pentru că, făcând sport, m-am învârtit într-un cerc destul de restrâns. E adevărat, oamenii au mai îmbătrânit acum, şi-au mai pierdut din răbdare. Pentru mine însă nu s-au schimbat. Sunt la fel de săritori. M-au ajutat tot timpul, şi atunci, şi acum. Sportul la Constanţa e ca o familie, iar Constanţa e casa mea.
Dacă ai fi, pentru o zi, ghid în oraşul natal, unde ai duce turiştii? Sunt foarte multe lucruri de vizitat în Constanţa. Depinde ce vrei să vezi. Eu aş recomanda litoralul, poate unde sunt şi foarte legat de apă. Ar trebui să-l exploatăm cât mai mult. Dar, în Constanţa, sunt şi muzee, sunt multe obiective turistice.
Ce crezi că lipseşte acestui oraş? Ce i-ar trebui Constanţei? Un bazin! Un bazin de 50 de metri. Avem acum unul de 25 de metri, dar, la cât de mare e oraşul, nu poate face faţă. Pentru alte sporturi există baze, dar, pentru nataţie, repet, am mai avea nevoie de un bazin. Asta ca să nu spun că ne-ar trebui două bazine! Copiii trebuie să înveţe să înoate şi trebuie să le oferim condiţii. Constanţa se remarcă pozitiv în primul rând prin poziţia sa. Suntem la malul mării, ceea ce face ca vara oraşul să fie plin de turişti. Negativ de remarcat ar fi numărul mic de parcări. Cum ai descrie Constanţa în trei cuvinte? Modern, civilizat, curat.
Până în acest moment, în campania "Oraşul de vis" s-au alăturat sportivi din alte cinci oraşe: despre Arad ne-a vorbit Sorin Babii, Campion olimpic în 1988 la Seul, în proba de pistol liber. Turul oraşului Bacău l-am făcut alături de Narcisa Lecuşanu, una dintre cele mai bune handbaliste ale momentului, componentă a echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea, care va încerca, sâmbătă, să câştige marele titlul al Ligii Campionilor la Handbal feminin. În săptămâna 19-25 aprilie am descoperit oraşul Braşov, cu Mihai Covaliu, medaliat cu aur, la sabie, la Jocurile Olimpice de la Sydney, din anul 2000. Pe malul Dunării, la Brăila, Camelia Potec, medaliată cu aur la Olimpiada de la Atena, din 2004, la proba de nataţie 200 m liber, a vorbit despre copilăria şi începutul carierei sale, iar Cristian Dulca, antrenor la "U" Cluj, a susţinut oraşul natal, Cluj-Napoca, în campania "Oraşul de vis". Săptămâna viitoare este rândul altor sportivi-surpriză să se alăture campaniei "Oraşul de vis", şi vor susţine urbea lor natală în marea competiţie.