Razboiul solutiilor imorale

Biletul e un dezastru pentru Tariceanu, iar ascunderea lui - o mare problema pentru Basescu, spun analistii.

E o problema mai degraba morala decat penala. Biletul premierului Tariceanu este nociv si compromitator din punct de vedere politic, dar nu si juridic - este verdictul comentatorilor politici intrebati de EVZ.

Directorul cotidianului "Gandul", Cristian Tudor Popescu: "Nu va avea consecinte juridice, dar din punct de vedere moral il acuza pe Tariceanu de incercare de influentare a justitiei, iar pe presedinte de complicitate prin ascunderea adevarului".

Opinia sa este impartasita de Sorin Ionita, director al Societatii Academice Romane (SAR): "Biletul este nociv si incriminator, asta este sigur. La partea juridica nu ma pricep, desi s-ar putea sa aiba si aici probleme, dar politic cu siguranta. Este o dovada a traficului de influenta". Ionita este de parere ca Alianta D.A. "are de pierdut la maximum din aparitia biletului".

"Pe vremea PSD, doamna Rodica Stanoiu putea sa scrie zeci de astfel de bilete, ca n-ar fi contat, pentru ca lumea stia de interventiile PSD in justitie. Alianta a venit insa la putere cu mesajul ca va schimba practicile PSD, iar un singur bilet de acest fel este dezastruos", spune el.

Alina Mungiu-Pippidi, presedintele SAR, crede, la randul sau, ca biletul nu este incriminatoriu penal: "Stiu acest lucru din scandalul legat de stenogramele PSD, cand interventiile pe langa justitie ale Rodicai Stanoiu si ale lui Florin Georgescu nu au fost considerate penale". In schimb, Mungiu-Pippidi este de parere si ea ca "biletul este foarte compromitator politic pentru ca sugereaza presedintelui sa intervina in justitie".

Popescu: "Nocivitatea maxima consta in comportamentul celor doi"

Dincolo de efectul compromitator al faimosului bilet in sine, Cristian Tudor Popescu precizeaza ca "nocivitatea maxima consta in comportamentul celor doi oameni politici, Calin Popescu-Tariceanu si Traian Basescu, in jurul acestui bilet".

"Daca in legatura cu cele scrise se pot face speculatii, in legatura cu discursurile celor doi de miercuri seara, orice om de bun-simt nu mai poate sa simta altceva decat ca e luat de prost cand vede explicatiile pe care domnii Basescu si Tariceanu le-au oferit", spune Popescu.

DESPRE GESTUL LUI BASESCU

Am fi intrat in UE cu tot cu biletel

Majoritatea comentatorilor intrebati de EVZ s-au aratat sceptici si in privinta motivului invocat de Traian Basescu pentru faptul ca nu a dezvaluit biletelul timp de doi ani, si anume ca un astfel de gest ar fi compromis aderarea la UE.

"Este mai mult decat ridicol. Trebuie sa fii retardat sa iei de buna o asemenea justificare. In toiul negocierilor pentru UE, domnul Traian Basescu vorbea din doua in doua saptamani despre alegerile anticipate. Mai mult, tot in acea perioada, UE vorbea despre lupta eficienta anticoruptie si ne cerea "pesti mari".

De ce n-ar fi fost un peste potrivit Calin Popescu-Tariceanu?" Popescu adauga faptul ca declaratia presedintelui "induce in capul cetatenilor ideea ca la Bruxelles au ajuns minciuni ori s-au ascuns adevaruri in numele integrarii".

Sorin Ionita crede ca e greu de spus ce efecte ar fi avut aparitia biletului in timpul negocierilor pentru aderare. "La Bruxelles se stia deja despre problema Rompetrol si de povestile cu interventia la procurorul general sau la ministrul justitiei. Nu pot sa spun ca biletul ar fi deraiat integrarea, desi este un document grav".

Alina Mungiu-Pippidi are o opinie contrara: "Explicatia presedintelui este credibila. Asa ceva nu ne trebuia. Eu m-am intrebat aseara daca nu pot acum sa activeze clauza de salvgardare. Am consultat documentele si am vazut ca, din fericire, nu se poate, pentru ca ea nu poate fi activata decat pe chestiuni tehnice".

Basescu si rusii

"Bomba" lui Patriciu, irelevanta

Cei trei analisti politici au criticat replica lui Dinu Patriciu, potrivit caruia presedintele Basescu i-a marturisit, intr-o discutie purtata in octombrie 2005, ca vrea sa-i faca pe rusi sa investeasca in Romania "pentru a-i avea ostatici, deoarece vom intra intr-un conflict cu Rusia".

"Aceasta declaratie se inscrie in stilul Traian Basescu, dar nu pot face speculatii, cata vreme nu exista o inregistrare sau macar un biletel", a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Sorin Ionita crede ca afirmatia lui Patriciu "este complet irelevanta pentru cazul cu biletul". Alina Mungiu-Pippidi spune ca nu a inteles ce a vrut sa spuna Patriciu: "Oricum, in replicile lui a spus multe prostii, mai ales pentru ca a lasat sa se inteleaga ca firmele strategice ar trebui sa aiba un alt statut in justitie".

VIITORUL PREMIERULUI

Lipit de scaun

Viitorul politic al premierului Tariceanu este considerat incert de analistii politici. "Intr-o tara normala ar fi avut probleme sa mai stea in functie. In Romania este greu de spus. Sunt absolut siderat de reactia opiniei publice. Se discuta un milion de teme pe langa subiect, dar nu chestiunea esentiala. Cu o saptamana in urma, Tariceanu spunea ca acest bilet nu exista. Acum nu-l mai neaga. Ce fel de tara e asta? E o tiganie", comenteaza Sorin Ionita.

Alina Mungiu-Pippidi observa ca "Tariceanu nu sta prea rau in media. Foarte multi oameni, inamici ai presedintelui Basescu, s-au coalizat sa-l apere. Dupa parerea mea, cineva care pune pe hartie asemenea lucruri nu ar trebui sa mai aiba un viitor politic".

Cristian Tudor Popescu se arata si el rezervat in legatura cu traiectoria pe care o va lua cariera politica a lui Tariceanu. "Nu-si va da demisia si va mai ramane premier o vreme. Din punct de vedere moral, nu stiu insa daca se mai califica pentru o cariera politica de acum incolo", afirma directorul cotidianului "Gandul".