Războiul libian, departe de final

Parisul şi Londra critică lipsa de eficienţă a acţiunilor militare din Libia, unde Gaddafi rezistă pe poziţii.

Parisul şi Londra s-au arătat ieri nemulţumite de rezultatul acţiunilor militare ale NATO în Libia, într-un moment în care, în ciuda bombardamentelor, forţele lui Muammar Gaddafi dau semne că rezistă şi atacă chiar, cu armament greu, rebeliunea dezorganizată.

Perspectiva unui conflict de durată pare tot mai evidentă, cu atât mai mult cu cât opoziţia libiană a respins ferm un plan de încetare a focului propus de Uniunea Africană.

Cele mai dure cuvinte la adresa NATO le-a avut Franţa, care s-a opus iniţial implicării Alianţei în Libia. "NATO trebuie să-şi joace pe deplin rolul. A vrut să preia conducerea operaţiunilor, am acceptat", a declarat ministrul de externe, Alain Juppé, pentru France Info. Întrebat dacă în acest moment NATO îndeplineşte acest rol, Juppe a afirmat că "nu suficient".

Omologul britanic, William Hague, a subliniat la rândul său că NATO trebuie să-şi intensifice eforturile în Libia. El a spus că Londra a suplimentat numărul de avioane care execută misiuni pentru protejarea civililor în Libia şi a aruncat o săgeată spre colegii din NATO. "Evident ar fi bine dacă şi alte ţări ar face acelaşi lucru", a spus el, potrivit BBC.

O nouă Somalie?

La trei săptămâni după începerea intervenţiei militare şi nouă zile după ce NATO a preluat de la SUA comanda operaţiunilor, zona de interdicţie aeriană este aplicată cu succes, iar aliaţii au distrus o parte din ţintele militare ale lui Gaddafi.

Trupele regimului de la Tripoli îşi menţin însă superioritatea în confruntările cu rebeliunea, deţin încă armament greu şi bombardează, de mai multe zile, oraşul Misrata, unde rebelii anunţă zilnic noi pierderi de vieţi omeneşti. Frustrarea privind lipsa de eficienţă a bombardamentelor NATO a fost exprimată, repetat, şi de rebeli.

Perspectiva unui conflict de durată nu îi încântă pe aliaţi, care sperau într-o misiune cât mai scurtă. În SUA, preşedintele Barack Obama a devenit deja ţinta criticilor republicanilor, care îl acuză că a declanşat prea târziu intervenţia militară.

Între timp, la Londra, fostul ministru de externe libian, Moussa Koussa, care a părăsit recent regimul Gaddafi, a avertizat că războiul ar putea transforma ţara sa într-o "nouă Somalie".