Razboiul Holocausturilor intre Lituania si Israel

Lituania il acuza pe Yitzhak Arad, ex-director al Memorialului Yad Vashem, de crime impotriva umanitatii comise alaturi de ocupantii sovietici.

Lituania, unul dintre statele care au participat activ la Holocaust alaturi de Germania nazista, ia in considerare anchetarea unuia dintre cei mai proeminenti supravietuitori si istorici ai genocidului antievreiesc din secolul XX - fostul director al Memorialului Yad Vashem, Yitzhak Arad - pe care il suspecteaza de crime impotriva umanitatii comise alaturi de armata sovietica.

Parchetul General din Vilnius a inaintat o cerere oficiala de asistenta catre Ministerul israelian de Justitie, prin care solicita interogarea lui Arad, nascut la Vilnius, in 1926, sub suspiciunea ca acesta ar fi participat la crime impotriva populatiei civile si a prizonierilor de razboi lituanieni in timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand Armata Rosie a demarat o campanie dura impotriva colaborationistilor, pe care a extins-o si asupra partizanilor care luptau pentru independenta.

Gestul procuraturii din Lituania - stat care, alaturi de Letonia, este acuzat ca nu colaboreaza indeajuns pentru pedepsirea celor implicati in prigonirea evreilor in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale - este prima actiune oficiala in justitie in care un supravietuitor al Holocaustului este declarat suspect de crime impotriva umanitatii.

Surse din guvernul israelian, citate de cotidianul „Haaretz”, au calificat solicitarea procuraturii de la Vilnius drept „revoltatoare”, in timp ce Arad - azi, general de brigada in retragere al Armatei Israeliene - a respins acuzatiile, afirmand ca este vorba de o tentativa de razbunare din partea „mostenitorilor celor care au colaborat (cu nazistii - n.r.), a nationalistilor si radicalilor” lituanieni.

Arad, membu NKVD?

Potrivit procuraturii lituaniene, ancheta care il are in centru pe Arad este legata de asasinarea a zeci de civili si prizonieri de razboi de catre membri ai rezistentei prosovietice, in timpul ocupatiei naziste.

Mai mult, conform informatiilor adunate de magistratii lituanieni, la sfarsitul razboiului, cand Lituania fusese reocupata de rusi, Arad, care ar fi devenit membru NKVD, ar fi participat si la executarea membrilor rezistentei antisovietice care luptau pentru independenta fata de Moscova. Multi dintre acestia fusesera colaboratori activi ai regimului nazist si participasera la prigoana impotriva evreilor.

INTRE NEMTI SI RUSI

Istorie dureroasa

Disputa surda dintre Vilnius si Tel Aviv este legata de istoria dureroasa, dar si intunecata a Lituaniei in secolul XX. In 1918, dupa un secol de ocupatie ruseasca, Lituania isi declara independenta. In 1940, cand Armata Rosie reocupa tara in urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

In 1941, Hitler ataca URSS si ocupa statele baltice. In perioada 1941-1944 circa 91% dintre cei 220.000 de evrei sunt exterminati, multi dintre ei executati sumar de militii locale pronaziste. Dupa reinstaurarea ocupatiei sovietice in 1944, represiunea URSS impotriva pronazistilor, dar si a luptatorilor pentru independenta duce la uciderea sau deportarea a pana la 300.000 de lituanieni.